Back2Bonaire foundation since 2007 › Forums › informatielijn van Rijksdienst Caribisch Nederland
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 14 jaren, 2 maanden geleden door Webmaster.
- AuteurBerichten
- november 17, 2010 om 3:11 pm #4909WebmasterDeelnemer
08008-101010 informatielijn, nu gratis! (alleen op BES)
08008-101010 informatielijn, nu gratis! (alleen op BES)
Al meer dan twee maanden heeft Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) een informatielijn (08008-101010). Via deze informatielijn kunnen bewoners van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius informatie krijgen over de veranderingen na
10 oktober 2010.Recent heeft RCN een overeenkomst gesloten met telecommunicatiebedrijven op de eilanden die vaste en mobiele services aanbieden, om deze informatielijn gratis te maken. Dit betekent dat mensen die 08008-101010 bellen, niet hoeven te betalen voor het bellen. Hiermee wil RCN iedereen stimuleren om hun vragen te stellen. Geadviseerd wordt om van buiten de BES eilanden de vragen per email te sturen naar info@rijksdienstCN.com
Van maandag tot en met vrijdag, van 13:15 tot 17:15 uur, kan iedereen die vragen heeft over RCN en de veranderingen na 10 oktober, de informatielijn bellen. RCN heeft mevrouw Roosje van der Hoek ingehuurd voor het afhandelen van de vragen die via de informatielijn binnenkomen.
Bellers kunnen hun vragen in het Papiaments, Nederlands, Engels of in het Spaans stellen. Natuurlijk heeft RCN niet gelijk antwoord op alle vragen maar RCN probeert wel alle vragen binnen 24 uren behandelen. In die gevallen waarin RCN meer tijd nodig heeft, wordt dat ook gemeld. En zodra het antwoord dan bekend is, wordt de beller meteen op de hoogte gebracht.
Ook hebben we niet antwoord op alle vragen maar in deze gevallen melden we zodra we wel een antwoord hebben op die gestelde vragen.
Gedurende de afgelopen twee maanden kreeg RCN heel wat vragen via de gratis informatielijn 08008-101010 binnen. RCN heeft een samenvatting gemaakt van de 10 meest gestelde vragen met antwoorden.
Top 10 vragen:
Verblijf en Toelating
Kan een Nederlander alleen maar 6 maanden op Bonaire, Sint Eustatius of Saba verblijven?
Een persoon met Nederlandse nationaliteit kan 6 maanden vrij als toerist op de eilanden blijven zonder een vergunning binnen het tijdsbestek van 1 jaar. Als hij langer dan 6 maanden wil blijven of als hij eerder gaat werken of zich gaat vestigen, dan dient hij een verblijfsvergunning aan te vragen.Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn vrije periode niet overschrijd?
Vanaf 10-10-10 is de telling opnieuw begonnen. Dit betekent dat personen die op Bonaire verblijven, vanaf 10-10-10 hun aantal dagen moeten gaan tellen. Het is belangrijk om in de telling mee te nemen dat een persoon met Nederlandse nationaliteit 180 dagen vrij op Bonaire mag blijven in een periode van een jaar.Kan ik aan een stuk door blijven of kan ik op en neer reizen?
Een persoon met Nederlandse Nationaliteit moet telkens weer terugkijken in een periode van 1 jaar hoe lang hij al op Bonaire is geweest om uit te kunnen rekenen hoe lang hij nog mag blijven of in andere gevallen of hij toegelaten wordt.
Voorbeeld: Een Nederlander die op 18 oktober 2011 op Bonaire wil arriveren, dient terug te kijken naar de periode 18 oktober 2010-18 oktober 2011. Als die persoon gedurende die periode al 180 dagen (6 maanden) op het eiland is geweest, dan zal hij niet toegelaten worden. Als die persoon in de desbetreffende periode 60 dagen op Bonaire is geweest, dan mag hij nog 120 dagen verblijven. De 180 dagen in een periode van 1 jaar kunnen aaneengesloten opgenomen worden of met intervallen, zolang ze niet meer dan 180 dagen zijn in een periode van een jaar.Mag ik dan 6 maanden in 2010 en 6 maanden in 2011 verblijven zonder een verblijfsvergunning?
De vrije periode heeft niet te maken met een kalender jaar. Dus je zou niet van 1 juli 2010 t/m 31 december 2010 en van 1-1-2011 t/m 30 juni 2011 kunnen verblijven zonder een verblijfsvergunning. Daarom wordt er gezegd in een periode van een jaar en niet bijvoorbeeld gedurende het jaar 2011.Gelden dezelfde regels voor een buitenlander?
Nee. Voor een buitenlander (die geen visum nodig heeft) geldt dat hij 90 dagen vrij op Bonaire mag blijven in een periode van 6 maanden. Dit betekent inderdaad dat hij ook 180 dagen in een periode van een jaar mag blijven, maar hij mag het niet een aaneengesloten periode blijven. Hij moet na 90 dagen aan een stuk door te zijn gebleven, weg gedurende 90 dagen voordat hij weer terug mag komen.
Voorbeeld: Een buitenlander die op 18 oktober 2011 op Bonaire wil arriveren, dient terug te kijken naar de periode 18 april 2011-18 oktober 2011. Als die persoon gedurende die periode al 90 dagen (3 maanden) op het eiland is geweest, dan zal hij niet toegelaten worden. Als die persoon in de desbetreffende periode 40 dagen op Bonaire is geweest, dan mag hij nog 50 dagen verblijven. Als de 50 dagen dan voorbij zijn, dan moet hij Bonaire verlaten, totdat hij weer terug kan komen. zonder problemen. Op het moment dat hij terug wil komen, moet hij weer terug kijken naar de periode van 6 maanden voorafgaand aan zijn arriveerdatum.Zorgverzekering
Hoe ziet het zorgverzekeringspakket eruit en wat wordt er allemaal gedekt?
Nederland heeft een nieuwe minister voor Volksgezondheid, mevrouw Edith Schippers. Zij is momenteel druk bezig zich voor te bereiden op de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer. Na 15 november zal zij haar oordeel geven over de Zorgverzekering in Caribisch Nederland. Naar verwachting kunnen we u begin december precies informeren over wat er in het pakket van de nieuwe Zorgverzekering in Caribisch Nederland is opgenomen.
Belasting
Hoe zit de premieheffing in elkaar? Wat betaalt de werkgever en wat betaalt de werknemer?
De werknemer betaalt de loonbelasting, de premie AOV en AWW en het werknemersdeel van de premie zorgverzekering, in totaal 30,4%De werkgever betaalt de premie ZV, OV en Cessantia en het werkgeversdeel van de premie zorgverzekering.
Sociale afdrachten
Hoe dienen de sociale premies betaald te worden?
Alle premies worden vanaf 1-1-2011 betaald aan de Belastingdienst, aan één loket op één adres, Kaya L.D.Gerharts # 12 op Bonaire en bij de belastingkantoren op Saba en St. Eustatius
Postcode en Adressering
Krijgen Bonaire, Sint-Eustatius en/of Saba een postcode?
Op dit moment is het al dan niet invoeren van postcodes nog onderdeel van gesprek tussen de concessiehouder Nieuwe Post NA en de Rijksoverheid.
De Rijksoverheid begrijpt de behoefte bij bedrijven en bewoners om postcodes in te voeren en zal deze behoeftestelling in de gesprekken met Nieuwe Post NA meenemen.
Wat is de juiste Adressering na 10-10-10?
Straatnaam en nummer
Eiland
Caribisch Nederland of Dutch Caribbean
Bijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken. - AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.