Back2Bonaire foundation since 2007 › Forums › Bevolkingsaantal Bonaire in 10 jaar met 50% toegenomen
- Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 12 jaren, 8 maanden geleden door Webmaster.
- AuteurBerichten
- mei 22, 2012 om 7:49 pm #5595WebmasterDeelnemer
Heeft Bonaire nog een evenwichtige groei van de bevolking?
Heeft Bonaire nog een evenwichtige groei van de bevolking?
Onderzoek CBS:
Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu
Meredith Daantje-Cecilia en Frank van der LindenDe afgelopen tien jaar is de bevolking van Bonaire met bijna 50 procent gegroeid. In de hieraan voorafgaande periode van dertig jaar was de toename met 10 procent per tien jaar veel kleiner. De groei van de bevolking komt vooral door immigratie. De immigranten hebben voorkeuren voor bepaalde wijken. In 2011 woonden er 15.666 personen op Bonaire.
In dit artikel wordt ingegaan op de bevolkingssamenstelling per wijk en buurt. Daarbij komen omvang, groei en geboorteland aan de orde. Daarnaast wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de wijken.
Historie
Omstreeks het jaar 1000 werd Bonaire vanuit Venezuela bevolkt door leden van een Indiaanse stam, de Caiquetio van het volk der Arawakken. In 1499 werd het eiland door Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci voor Spanje in bezit genomen.
Eind maart of begin april 1636 werd het eiland door de West-Indische Compagnie (WIC) op de Spanjaarden veroverd. Het eiland was voor de Compagnie vooral belangrijk vanwege de zoutwinning, grondstoffen voor verf en maisteelt.
In 1804 en 1805 was het eiland tijdelijk in Engelse handen. Van 1807-1816 werd Bonaire weer door de Engelsen bestuurd. Zij verhuurden Bonaire in 1810 aan particulieren.
Vanaf 1816 viel het eiland weer onder Nederlands gezag. Tot 1868 was het een gouvernementsplantage waar particulieren niet werden toegelaten. Hierna werd de grond verkocht aan particulieren. Vier jaar daarvoor was de slavernij afgeschaft als gevolg van de Emancipatieregeling die op Curacao was afgekondigd.
Tussen 1940 en 1948 volgden de ontwikkelingen in bestuursvorming elkaar snel op.
Uiteindelijk werd in 1947 een petitie ingewilligd om de democratische rechten van burgers van de Antillen en Suriname uit te breiden. In 1948 werd de naam ‘Curaçao en Onderhorigheden’, waarmee de eilanden werden aangeduid, vervangen door ‘Nederlandse Antillen’.
Bij Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden van 15 december 1954 werd vastgelegd dat Nederland, de Nederlandse Antillen en Suriname als gelijkwaardige staatkundige eenheden samen het Koninkrijk der Nederlanden vormen. Suriname werd in 1975 onafhankelijk. Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire samen met Saba en Sint Eustatius een bijzondere gemeente van Nederland.
Bevolkingsgroei van Bonaire
In de afgelopen veertig jaar is de bevolking van Bonaire bijna verdubbeld. Vooral het afgelopen decennium groeide de bevolking sterk: in de periode 2001-2011 bedroeg de toename 50 procent. Daarvoor was de groei gematigder, met een toename van 10 procent per tien jaar. Ter vergelijking: In Nederland nam de bevolking de afgelopen veertig jaar met ruim een kwart toe en in de periode 2001-2011 met 4 procent.
Opvallend is de afname van de bevolking van Bonaire in de periode 2001-2003. Dit kan worden toegeschreven aan de waarnemingsmethode.
Lees hier verder
Wie laat een groei toe van 50%?
Hoe je het went of keert, de overheid heeft dit toegelaten.
De vraag is dan: kan je dat als overheid managen met weinig geld.
Nee, dus.
Je moet deze groei op kunnen vangen in het onderwijs, in de zorg, in de infrastructuur, en nog andere sectoren.
Hierbij is steun nodig van de rijksoverheid. (voorheen landsregering NA)
Wat is nu minimaal nodig. Dat beetje geld wat er uit Nederland komt wordt ook weer gedeeltelijk teruggedraaid. Reden ressessie. Of we worden niet serieus genomen.
Waar gaat dat naar toe??
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.