Belastingen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #4595
    Webmaster
    Deelnemer

    Wat betekent de staatkundige hervorming van Bonaire voor het belastingstelsel. Hieronder een aantal vragen en de antwoorden.

    Vragen

    Wat betekent de staatkundige hervorming van Bonaire voor het belastingstelsel. Hieronder een aantal vragen en de antwoorden.

    Vragen

    • Komt er BTW?
    • Komt er onroerend goed-belasting, andere nieuwe belastingen of heffingen?
    • Hoe hoog worden de belastingtarieven?
    • Komen er ook gemeentelijke heffingen?

    Antwoord
    De wijze waarop het complete pakket van belastingen er uit komt te zien is op dit moment nog onderwerp van discussie. Dat komt omdat belastingen niet op zichzelf staan, maar ook te maken hebben met hoe je je sociale vangnet (uitkeringen) ingericht hebt, welke subsidies en toeslagen er nodig zijn, welke effecten op de koopkracht dit heeft etc. Kortom, het hangt met heel veel zaken samen. Een algemeen uitgangspunt is echter dat er naar gestreefd wordt de bestaande wetgeving op het terrein van de omzetbelasting (Bonaire) en de belasting op de bedrijfsomzetten(Sint Eustatius en Saba) zoals die nu gelden op de eilanden, zoveel mogelijk over te nemen. Dat betekent dat er zeer waarschijnlijk op korte termijn geen BTW zal komen zoals we die in Nederland en de rest van Europa kennen. Verder zal het toekomstige belastingstelsel bestaan uit rijksbelastingen (bijvoorbeeld inkomstenbelasting) en lokale belastingen (bijvoorbeeld toeristenbelasting). De invoering van wezenlijk nieuwe belastingen is niet voorzien. De bestaande grondbelasting belast inwoners van de Nederlandse Antillen, die in de Nederlandse Antillen gelegen onroerend goed in bezit hebben. Deze belasting wordt, in de nieuwe staatkundige situatie, een lokale belasting. Dat betekent dat het aan de eilanden zelf is om te beoordelen of deze belasting wordt ingevoerd of niet. Andere lokale heffingen zijn dus ook aan het eiland zelf om te bepalen.

     

    Vraag
    Waarom is het innen van belastingen prioriteit voor Nederland geworden?

    Antwoord
    Het innen van belastingen is voor Nederland geen prioriteit geworden, maar altijd geweest. Door de belastingen te innen weet de burger waar hij aan toe is en zijn de middelen beschikbaar om de taken die de overheid moet uitvoeren ook goed uit te voeren. Op het belastinggebied helpt Nederland ook al enige tijd met technische bijstand. Er is veel achterstallig werk in te halen, het gaat dan niet alleen om het innen van belasting, maar ook om het uitkeren van achterstallige belastingteruggave.


    Vraag
    Zullen vanuit Nederland geïmporteerde producten belastingvrij zij
    n?

    Antwoord
    Net zoals nu zullen Bonaire, Saba en Sint Eustatius niet tot het douanegebied van de Europese Gemeenschap behoren. Dit betekent dat goederen geïmporteerd vanuit Nederland net zo behandeld zullen worden als goederen uit elke ander land. Er zullen dus de reguliere heffingen gelden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.