Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 14 min 24 sec geleden

Bestuursconflict natuurpark Arikok: rechter wil alle NGO’s horen voor oplossing

24 juni 2018 - 8:10pm

ORANJESTAD – De rechter wil zoveel mogelijk NGO’s horen in augustus om tot een uitspraak te komen in het conflict over een nieuw bestuur van Aruba’s grootste natuurpark Arikok.

Al enige tijd is er een conflict omdat de minister het niet eens is met een aantal beslissingen van de beheerstichting. Zoals het opkopen van nieuwe natuurgebieden. De stichting krijgt meer dan 2,5 miljoen florin aan overheidssubsidie per jaar.

Het bestuur verwijt de minister juist inmenging. Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met als beschermvrouwe prinses Beatrix, mengde zich ook in de discussie en wees de minister op het belang van een onafhankelijk bestuur.

Het bestuur stapte afgelopen week ineens op. De regering schakelde toen hulp in van de rechter.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/arikokregering.mp3 landsadvocaat Jeannot De Cuba

Volgens de opgestapte voorzitter Greg Peterson wil de rechter in augustus eerst zoveel mogelijk NGO’s horen voordat hij een vonnis velt.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/arikokpeterson.mp3 ex-bestuursvoorzitter Greg Peterson

Tijdelijk bestuur
Afgelopen week werd al voor de rechter besloten om een tijdelijk bestuur aan te stellen met onder meer oud-gouverneur Fredis Refunjol. Dit bestuur moet ook een rapport opstellen over de situatie dat ze straks aan de rechter als advies aanbiedt.

Grote zorgen over integriteit Bonaire: Staatssecretaris reist af voor gesprekken

21 juni 2018 - 11:27am

DEN HAAG – Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vliegt over twee weken naar Bonaire om daar met lokale bestuurders te praten over integriteit. Het Nederlandse kabinet maakt zich zorgen na een rapport van de Rijksrecherche.

Uit dat rapport blijkt dat lokale ambtenaren op Bonaire willekeur toepassen bij het uitgeven van vergunningen. Die vermoedens waren er volgens Knops al, maar de bijzondere gemeente boekt geen vooruitgang als het gaat om goed bestuur.

‘Bestuurders Bonaire erkennen probleem niet’
De staatssecretaris eist een ‘actieve en integere houding van bestuurders’ op Bonaire. De Nederlandse regering wil dat het eiland meewerkt om strengere regelgeving in te voeren voor bijvoorbeeld vergunningen voor grondeigendom, zodat de kans op corruptie vermindert.

Knops zegt de bijzondere gemeente Bonaire te willen helpen, maar het gevoel te hebben dat lokale bestuurders zich niet realiseren dat er een probleem is. “Ook gezien de reactie die er nu wordt gegeven op het rapport van de Rijksrecherche.”

Zorgen nemen toe
In de afgelopen maanden heeft de staatssecretaris meerdere keren zijn zorgen geuit over de houding van Bonaire, in bijvoorbeeld Kamerbrieven. “Het kan niet zo zijn dat Nederland aan de ene kant ondersteuning geeft en dat er aan de andere kant niet geleverd wordt”, aldus Knops.

VVD kritisch: ‘ingrijpen als het moet’
De VVD vindt de houding van de staatsecretaris ‘zwak’ door voorlopig alleen in gesprek te gaan. De coalitiepartij wil van de staatssecretaris weten hoe hij gaat ingrijpen om ‘corruptie en vriendjespolitiek’ te voorkomen, mocht blijken dat Bonaire straks opnieuw weinig vooruitgang boekt.

Op een ‘wat-als-situatie’ wil Knops niet ingaan en het lokale bestuur overnemen zoals op Sint-Eustatius is volgens de staatssecretaris nu niet aan de orde.

‘Ik wil er niet mee dreigen’
Knops benadrukt tijdens het overleg te willen inzetten op een ‘open’ en ‘gelijkwaardige relatie’ met Bonaire. De regering kiest er daarom voor om gesprekken te blijven voeren met het lokaal bestuur en hulp aan te bieden, aldus de staatssecretaris.

“Ik vind het juist een teken van kracht om het gesprek aan te gaan op het moment dat het niet goed gaat. We hebben natuurlijk allerlei instrumenten, maar ik wil er niet mee gaan dreigen.”

Naar Bonaire verhuizen? Van Curaçao krijg je dan minder pensioen

20 juni 2018 - 11:45pm

KRALENDIJK – Tien procent minder basispensioen (AOV) uit Curaçao. Ook twintigers en dertigers van nu krijgen straks met dit pensioengat te maken. Er is een handtekeningenactie gestart.

Stel je hebt 38 jaar in het onderwijs op Curaçao gewerkt en bijgedragen aan de economische groei van dat eiland. Hierdoor heb je als pensioengerechtigde van Curaçao recht op 862 Antilliaanse guldens (2018). Dit is rond de 410 euro in de maand. Op je 65ste besluit je om je oude dag op je geboorte-eiland Bonaire door te brengen.

Maar de overheid van Curaçao heeft inmiddels een wet doorgedrukt die per 1 januari 2017 het mogelijk maakt om tien procent van je basispensioen in te houden. Dit omdat je buiten Curaçao woont. En de overheid een financieel tekort heeft. Hierdoor krijg je ongeveer 41 euro per maand minder. Terwijl je wel altijd je AOV-premies hebt betaald.

‘Ik vind dit diefstal’

Dit is de situatie van Maximino (Chon) Theodora. Hij is teleurgesteld: “Ik wil niet al te grof overkomen, maar ik vind dit diefstal.” Bonaire is al armer geworden sinds het eiland een bijzondere gemeente is. En door de ingevoerde dollar werd het leven fors duurder. Plus nu weer deze ‘oneerlijkheid’, zegt Theodora, wat voor hem de aanleiding was om secretaris te worden van VAC. Dat is de Vereniging AOV-belangen Curaçao op Bonaire.

Deze belangenvereniging wil het liefst dat de wet wordt teruggedraaid. En roepen actief ook twintigers en dertigers op om de handtekeningenactie te tekenen; voor henzelf straks en hun kinderen later. VAC noemt het een principekwestie: “Iedereen moet begrijpen dat als we dit soort maatregelen accepteren, Curaçao morgen de AOV met 20 procent of nog meer kan gaan korten. En voor je het weet, gaan ze ook korten op de AOV van mensen die op Curaçao wonen.”

‘Het blijft voor de jongeren nog een ver-van-mijn-bed-show’

De VAC wil het aantal Bonairianen weten die recht op het basispensioen uit Curaçao, hebben. Met onder meer deze gegevens willen ze via het ‘vriendschapsakkoord’ tussen Curaçao en Bonaire, het bestuur bewegen de wet in te trekken. Ze wil ook samen met Arubaanse gedupeerden optrekken, maar heeft nog geen beweging daar gevonden. Want ook Arubaanse pensionado’s zitten in hetzelfde schuitje.

Binnen één maand heeft de VAC vierenveertig handtekeningen weten te verzamelen. Geen enkele is echter van personen jonger dan 42 jaar: gemiddeld zijn ze 68 jaar en de oudste is 84. “Het blijft voor de jongeren nog een ver-van-mijn-bed-show”, zegt Theodora.

Podcast: ‘Noem mij geen Antilliaan’

20 juni 2018 - 1:37pm

AMSTERDAM – Het Centraal Bureau voor de Statistiek, politiek Den Haag en nieuwsmedia in Nederland hebben het wel eens over ‘Antillianen’. Mag je die benaming wel of niet gebruiken? 

Tiffany Dunker heeft al jaren moeite met de term ‘Antillianen’ en wil in een discussie op NPO Radio 1 duidelijk maken dat er een grote irritatie heerst en een ‘gebrek aan historisch besef is’, vertelt ze. “De Nederlandse Antillen bestaan niet meer. Velen van ons hebben zich bovendien nooit Antilliaan gevoeld.”

Luister zelf naar de discussie
Twee Curaçaoënaars in Nederland in gesprek met John Samson over het gebruik en misbruik van de term ‘Antillianen’ in de podcast Koninkrijkskwesties van NPO Radio 1.

Beluister deze podcast | Abonneer via iTunes

De irritatie van Dunker zit vooral bij ‘de Nederlandse media’. “Zij stereotyperen mensen als ze het hebben over Antillianen en dat gebeurt vaak als het om negatief nieuws gaat. Als het om positief nieuws gaat, dan zijn we ineens Nederlander.”

Charlie Helmijr spreekt met trots over ‘Antillianen’; het doet hem alleen maar aan positieve dingen denken. Helmijr denkt dat veel Curaçaoënaars met kritiek op de benaming misschien moeite hebben met hun eigen identiteit of de historische banden met Nederland.

“Antillen is ook een geografische aanduiding. Als je de groep mensen van al onze zes eilanden geen Antillianen meer wil noemen, wat is dan het alternatief?”, vraagt Helmijr zich af.

Zal de Nederlandse overheid stoppen met de term ‘Antillianen’?

Het gebruik van de woorden ‘allochtonen’ en ‘autochtonen’ wordt door de Nederlandse overheid sinds 2017 vermeden. De twee woorden zijn ‘te stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen’ en niet langer ‘precies genoeg’, concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De Tweede Kamer stemde hiermee in.

Het CBS spreekt in haar publicaties en statistieken over ‘Antillianen’ en mensen van ‘Antilliaanse’ komaf. Volgens een woordvoerder heeft het te maken met ‘het feit dat het lastig is om exact te onderscheiden tot welk eiland iemand die aldaar is geboren toe te delen’. Ze vallen daarom onder ‘de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba’.

Arubanen die vóór 1986 zijn geboren, hebben als geboorteland Nederlandse Antillen. Pas toen Aruba daarna een autonoom land werd, werd de nieuwe generatie Arubanen ook als ‘Arubaan’ geregistreerd.

‘Geen Antillianen, maar Caribische Nederlanders’
Is er een alternatief om mensen afkomstig van álle zes eilanden te benoemen? Bijvoorbeeld: Caribische Nederlanders, Nederlanders afkomstig uit de Caribische delen. “Dat is te beperkend”, stelt het CBS. “Die term is gereserveerd voor Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.” Immers, met Caribisch Nederland wordt in overheidsbeleid de bijzondere gemeenten bedoeld.

Abonneer nu op de podcast!

Caribisch Netwerk (NTR) maakt in samenwerking met NPO Radio 1 de radio-serie Koninkrijkskwesties. Abonneren kan makkelijk via iTunes. Natasja Gibbs en John Samson praten je bij over verschillende onderwerpen, zoals opgroeien zonder vader, politiek en intimidatie op Sint-Eustatius en de rol van Papiaments in de opvoeding.

Voor minder overlast in binnenstad: nachtopvang weer open voor drugsverslaafden

19 juni 2018 - 10:54pm

WILLEMSTAD – Om de overlast in de binnenstad door dakloze drugsverslaafden te beperken, is de nachtopvang weer geopend. Drie jaar nadat deze door personeelsgebrek werd gesloten.

door Peter Eikelenboom

De Capriles-kliniek en Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) hebben een samenwerkingsovereenkomst hiertoe gesloten die 1 juni is ingegaan.

In 2015 moest FMA de nachtopvang van ‘Dios Yudami’ in de wijk Scharloo sluiten. De overheid stelde geen personeel uit een leerwerktraject meer beschikbaar om de nachtdiensten te draaien. Daarmee veranderde de opvang in een inloopcentrum overdag.

Op een steenworp afstand runde de Capriles Kliniek, het centrum ‘Un mihó mañan’ voor drugsverslaafden met psychiatrische problemen. Daar mochten zij nog wel slapen. Maar door geldgebrek dreigde dit centrum zijn deuren te moeten sluiten. Met de vrees voor meer overlast in de binnenstad.

20 bedden
Beide instanties hebben de handen dus nu ineen geslagen: Capriles sloot haar centrum en bespaarde daarmee flink. En trok personeel aan. FMA bespaart nu kosten doordat maaltijden voor haar klanten uit de keuken van de Capriles-kliniek komen. Door deze veranderingen  werd de nachtopvang mogelijk met nu 20 bedden.

FMA blijft de dagopvang verzorgen: dat betekent maaltijden, baden, schone kleren voor de verslaafden. In 2017 maakten dagelijks gemiddeld 38 personen daarvan gebruik. Die groep is nu dus groter met verslaafden die vroeger naar de Capriles-kliniek gingen.

Ombudspersonen bundelen krachten voor slachtoffers orkaan Irma

19 juni 2018 - 3:50pm

PHILIPSBURG – De ombudsman van Nederland en de ombudsvrouw van Sint-Maarten hebben de handen ineengeslagen om burgers uit de brand te helpen die nog steeds worstelen met de naweeën van orkaan Irma.

Reinier van Zutphen (op dat moment op bezoek op het eiland) en Nilda Arduin willen burgers helpen die ontevreden zijn over de overheid bij het uitblijven van hulp.

“We willen het procedurele deel voor onze rekening nemen en we gaan uitzoeken hoe we mensen kunnen helpen die onmiddellijk assistentie nodig hebben”, zegt Van Zutphen.

Sint-Eustatius en Saba
Na het bezoek op ook Saba en Sint-Eustatius, zagen zij dat er nog veel moet gebeuren. Ombudsman Van Zutphen gaf eerder tegenover Caribisch Netwerk flinke kritiek op politiek Den Haag. “Het is belangrijk dat de overheid vaart achter de hulp zet. Men moet geen hulp gaan achterhouden op formele gronden; de regels moeten niet in de weg gaan zitten.”

Om de overheid te bewegen tot snellere actie, en om zoveel mogelijk burgers te helpen, wijkt de ombudsman af van zijn traditionele – en langdurende – onderzoeksmethoden.
“We gaan niet wachten op individuele klachten”, zegt Van Zutphen. “We weten wat de problemen zijn. Dat gevoel van urgentie moet worden vertaald in actie en de overheid moet al het mogelijke doen om zoveel mogelijk huizen te repareren.”

Hij vraagt ook dringend aandacht voor armoede en gezondheidsproblemen op Saba en Sint-Eustatius. “Die onderwerpen verdienen meer aandacht. Het is niet alleen een kwestie van geld; het gaan om veel meer.”

’10 tot 30 miljoen gulden besparing mogelijk op medicijngebruik’

19 juni 2018 - 12:00am

WILLEMSTAD – Curaçaoënaars slikken wat af, voor 120 miljoen gulden per jaar. Vergeleken met Nederland schrijven artsen het dubbele aantal receptregels per verzekerde voor.

“De gezondheidszorg op Curaçao is te duur”, zegt inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Jan Huurman. “Het kan beter èn goedkoper.”

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft een lijst met op Curaçao geregistreerde medicijnen online gezet. Bij de helft van deze medicijnen gaat het om originele merkgeneesmiddelen.

“Deze kunnen voor een groot deel vervangen worden door generieke medicijnen. Dat zijn merkloze middelen die net zo effectief, maar veel goedkoper zijn”, zegt Huurman. “In Nederland is negentig procent van alle medicijnen generiek. Op Curaçao geldt dit voor hooguit vijftig procent.”

‘Preventie is het sleutelwoord’

Curaçaoënaars moeten volgens Huurman ook minder medicijnen gaan slikken. ,,Hoog medicijngebruik is een indicatie dat de gezondheidszorg inefficiënt is.” Hij stelt vast dat obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en nieraandoeningen een epidemisch probleem vormen. “Deze aandoeningen kun je voorkomen met goede voeding, voldoende beweging, door niet te roken en matig alcohol te drinken. Preventie is het sleutelwoord. Met medicatie of een operatie los je dit niet op.”

Huurman ziet dat artsen ook teveel labtesten en beeldvormende diagnostiek voorschrijven. “Veel artsen laten een echo, scan of röntgenfoto maken zonder dat er een duidelijke aanwijzing is dat het nodig is. Een vermindering van 30 procent is haalbaar. Dat bespaart de gemeenschap miljoenen.”

‘Sint-Maarten helpen? Ga er op vakantie’

18 juni 2018 - 6:43am

SCHIPHOL/UTRECHT – Wie wil meewerken aan de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma, moet op vakantie naar het eiland of er gaan werken. Dat vinden mensen die dit jaar zelf naar het eiland afreizen.

Sint-Maarten werd vorig jaar zwaar getroffen door orkaan Irma, maar veel is nog niet hersteld. Met het nieuwe orkaanseizoen voor de deur zijn er veel zorgen. Ook de Nationale ombudsman uitte onlangs flinke kritiek op politiek Den Haag voor het uitblijven van actie.

Reizigers op Schiphol, onderweg naar het eiland, trekken zich weinig aan van de situatie. Ze gaan op vakantie naar Sint-Maarten, nemen cadeautjes mee voor familie of willen er zelfs blijven om te werken.

Door Sam Jones

De vooruitzichten zijn alleen nog niet geweldig voor wie het eiland wil steunen met een vakantie. “Momenteel is ongeveer eenderde van de hotels klaar om gasten te ontvangen”, zegt Mia Groote Veldman van ABC Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in het Caribische gebied. De verwachting is dat eind van het jaar vijftig procent van de hotels hersteld is.

‘Men is nog huiverig om te boeken naar Sint-Maarten’ – Mia Groote Veldman (ABC Travel)

Er wordt ook nog niet zo veel gevlogen op Sint-Maarten. “Vanuit Nederland heeft alleen de KLM twee cirkelvluchten op Sint-Maarten in combinatie met Curaçao. Vanuit Frankrijk vliegt Air France twee keer per week naar het eiland”, vertelt Groote Veldman.  TUI gaat nog niet, maar hoopt later dit jaar er weer heen te vliegen. Tickets zijn ook duur, in de praktijk zo’n duizend euro.

Bij ABC Travel merken ze dat ook veel mensen de kat nog uit de boom kijken. “Men is nog huiverig om te boeken naar Sint-Maarten”, zegt Groote Veldman. “De afgelopen maanden kregen we zo af en toe een aanvraag binnen. Maar het is nog niet veel.”

Agent die 12-jarige doodreed: ‘Ik kon het ongeluk niet vermijden’

17 juni 2018 - 9:59pm

ORANJESTAD – Een agent achter het stuur met teveel alcohol op, getinte ramen en na het dodelijke ongeluk een politieonderzoek vol fouten. Toch blijft de verdachte agent erbij dat zij de twaalfjarige Zinnia Croes die de weg oprende, niet had kunnen ontwijken.

Verdachte Jadira V. verscheen donderdag eindelijk voor de rechter na een lange lijdensweg voor de ouders van de tiener voor gerechtigheid. Het Openbaar Ministerie durfde een vervolging van de agent eerst niet aan want het politieonderzoek stikte van de fouten. De ouders dwongen uiteindelijk vervolging via de rechter af.

Taakstraf
Meer dan drie jaar nadat Zinnia dood werd gereden, hoort V. een taakstraf van 240 uur, een verplichte cursus en een rijontzegging van twee jaar tegen zich eisen. Voor dood door schuld, rijden onder invloed en andere verkeersovertredingen. Ze had haar aandacht niet genoeg op de weg en ook onvoldoende zicht doordat de autoruiten te donker waren getint. Dat mag niet op Aruba.

Teveel alcohol op

Zinnia Croes – foto: Fundacion Zinnia

Haar advocaat vindt dat de ramen geen rol spelen. Hij wil vrijspraak en blijft erop hameren dat V. het meisje niet had kunnen ontwijken. Ook niet met alcohol op. Bovendien had zijn cliënt na de eerste blaastest, waaruit bleek dat ze twee keer zoveel alcohol in haar bloed had dan mag, om een tegenonderzoek gevraagd. Die kreeg zij niet omdat er geen onderzoekskit voorradig zou zijn. Maar in de rechtbank zegt de officier dat die er wel waren, maar toen bij een ander departement lagen.

Uiteindelijk moest het Nederlands Forensisch Instituut eraan te pas komen. En die concludeerde dat de agent naar alle waarschijnlijkheid inderdaad ver over de limiet had gedronken.

Aan het einde van de zitting mag de agent nog wat zeggen. Ze heeft spijt. “Maar ik kon het ongeluk niet vermijden.”

Actie tegen klimaatgevolgen Sint-Maarten blijft nog steeds uit

17 juni 2018 - 9:04pm

PHILIPSBURG – Een zeespiegelstijging van één tot twee meter aan het einde van deze eeuw. Langere orkaanseizoenen met zwaardere orkanen en periodes van grote droogte. Dat toekomstscenario werd geschetst op het zevende jaarlijkse symposium van de gouverneur op Sint-Maarten.

De luchthaven, de zeehaven, alle stranden, Philipsburg, Simpson Bay en andere laagliggende gebieden verdwijnen binnen twintig tot vijftig jaar onder water. De Lowlands worden afgesneden van Sint-Maarten en gaan een apart eiland vormen.

Meteoroloog Cedric van Meerbeeck berekent dat de temperatuur aan het einde van de eeuw tussen 1 en 5 graden celsius hoger is en 30 tot 98 procent van de tijd het heet zal zijn op het eiland.

Het is allemaal niet nieuw: de Natuurstichting presenteerde dit scenario al in een rapport in 2013. Maar het symposium vestigde de aandacht er nog maar een keer op. Dat is hoognodig, want tot nu toe heeft de politiek geen enkel initiatief genomen om het eiland tegen de klimaatgevolgen te beschermen.

‘Ik geloof dat we in tijdnood komen’

Verschillende sprekers op het symposium alsook de gouverneur Eugene Holiday zelf, geven aan dat nu de tijd is om actie te ondernemen. “Ik geloof dat we in tijdnood komen met het nemen van maatregelen. Door nu actie te ondernemen, kunnen we de boel redden voor toekomstige generaties”, spoort Holiday aan.

Maar wat die actie moet zijn, dan bleef grotendeels onduidelijk. Bankdirecteur Derek Downes kwam als één van de weinigen met een praktisch voorstel: het bouwen van zeeweringen en het verbeteren van drainagesystemen.

Ombudsman uit forse kritiek op Den Haag over wederopbouw Sint-Maarten

15 juni 2018 - 8:02pm

DEN HAAG – De Nationale Ombudsman uit forse kritiek op politiek Den Haag over de wederopbouw van Sint-Maarten. Die komt maar niet op gang en het eiland is ‘onveilig’, stelt ombudsman Reinier van Zutphen.

Volgens de Nationale Ombudsman moet de politiek in Nederland en op Sint-Maarten snel in actie komen om de wederopbouw op gang te krijgen. “Als er nu een kleine orkaan komt met veel regen, dan is het leed niet te overzien”, aldus Van Zutphen na afloop van zijn bezoek aan Sint-Maarten.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/ombudsmanorkaanseizoen.mp3 John Samson sprak de ombudsman vlak voor zijn vertrek van Sint-Maarten

‘Erg onveilig’
De situatie op Sint-Maarten is voor veel inwoners volgens van Zutphen ‘erg onveilig’, omdat veel huizen nog niet in staat zijn om de minste orkanen te weerstaan.

“Iedereen zegt ‘het is heel urgent’, maar ik zie niet dat de urgentie wordt omgezet in handelen”, aldus Van Zutphen. “Ik heb de indruk dat er een of twee projecten goed lopen, maar de andere nog helemaal niet.”

Den Haag verantwoordelijk voor trage wederopbouw
De ombudsman roept politiek Den Haag op om verantwoordelijkheid te nemen, zodat de wederopbouw sneller op gang komt. “Den Haag heeft het geld ter beschikking gesteld en zij moeten ervoor zorgen dat het geld goed gebruikt wordt.”

Ook de Sint-Maartense overheid krijgt forse kritiek van de ombudsman. Die heeft toezeggingen aan burgers gedaan om hun daken te repareren, maar komt die lang niet na, stelt Van Zutphen.

Bezoek aan de Bovenwinden

De ombudsman van Nederland heeft de afgelopen dagen een bezoek uitgebracht aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De voornaamste reden voor zijn bezoek was om zelf te zien hoe het met de eilanden gaat na de verwoesting van orkaan Irma en Maria in september 2017.

Op Sint-Maarten sprak ombudsman Reinier van Zutphen onder anderen met interim-premier Leona Marlin-Romeo, de voorzitter van het parlement, met verschillende maatschappelijke organisaties en ook zijn collega-ombudsman op Sint-Maarten.

Doodgeslagen broertjes hadden geen schijn van kans

15 juni 2018 - 4:38pm

ORANJESTAD – Gebroken ribben, bekken en andere botbreuken. Brandwonden. En op het laatst zwaar hersenletsel dat tot hun dood leidde. In hun korte leven kenden de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh bijna alleen geweld, zo blijkt vandaag in de rechtszaal.

15 jaar cel eist het OM tegen stiefvader Gabriel Martin voor het doodslaan van de peuter en kleuter. Peuter Eugene lag maanden begraven in de bosjes van de wijk Savaneta. Onopgemerkt tot zijn grote broer zwaar mishandeld in het ziekenhuis belandde en daar overleed.

De stiefvader vertelt dat Eugene stiekem eten uit de koelkast had gepakt. Hij kwam erachter, ging met de peuter de badkamer in om hem schoon te maken en begon ook te slaan. Eugene sloeg door het geweld met zijn hoofd tegen de wc-pot, bewusteloos. Martin legt hem op bed en de volgende dag is hij dood.

De rechter vraagt of hij de straf verdient die de experts aanraden (celstraf en TBS). “Ik heb hulp nodig. Ik ben bereid om mee te werken. Dit gebeurt niet elke dag, dit is niet normaal”, antwoordt Martin.

“Als de politie kwam, zou hij mij en de kinderen vermoorden”

Het OM vraagt aan moeder Risheila Frans waar zij was. Ze antwoordt via de tolk -hoewel ze goed Nederlands spreekt, net als Martin die in Nederland is geboren- dat ze op werk was. Martin zorgde voor de kinderen, die van hemzelf en die van haar. De biologische vader van de twee gedode broertjes zat vooral in het buitenland, blijkt achteraf. Volgens zijn familie mocht hij zijn kinderen niet zien van de moeder.

Als de moeder Eugene bewusteloos op bed ziet, vraagt zij Martin wat er is gebeurd. Maar die begint haar zo erg te mishandelen dat ook zij gewond op bed belandt en pas de volgende dag wakker wordt.

Zowel de rechter als het OM blijven haar vragen waarom zij niet ingreep, waarom zij haar kinderen niet beschermde en hulp vroeg. “Als Martin de politie zou zien bij het appartement, dan zou hij mij vermoorden en de kinderen. Dat zei hij.” Ze leefde continue, sinds hun relatie begon in 2014 en zij nog zwanger was van Eugene, in angst.

“Waarom zei je dat het goed ging met de kinderen? Eugene was al dood”

Maar niet iedereen gelooft haar. Het OM pakt haar stevig aan en eist uiteindelijk 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk, omdat zij Martin in staat stelde haar kinderen zwaar te mishandelen en zelfs te doden. Ook de hevig geëmotioneerde familie van de jongetjes gelooft haar niet. De biologische vader Orlando Anastacia kijkt, als hij niet huilt of trillend in elkaar zakt, gefixeerd naar de stiefvader. Een bewaker staat heel dichtbij om in te grijpen.

Een tante mag van de rechter kort iets zeggen. Omdat de zaak zo uitzonderlijk is en grote impact heeft op de Arubaanse samenleving. “Ik hoop dat justitie overwint. Dat u als rechter, die ook kinderen en kleinkinderen heeft, het juiste doet.” Daarna richt ze zich direct tot de moeder: “Kijk mij in mijn gezicht. Oh, je wilt niet. Waarom antwoordde jij toen ik je tegenkwam en vroeg hoe het met de kinderen was, dat het goed met ze ging. Eugene was al dood toen.” De rechter grijpt op dat moment in.

Na het middaguur hoort de familie de eisen. Ze reageren woedend, huilend. “Ik blijf hier niet langer”, schreeuwt de oma van vaderszijde uit. Eerder deze week had de familie in een persconferentie duidelijk laten weten dat zij maximale straffen tegen de stiefvader en de moeder willen. Maar het OM wil daar niet aan, want er zijn ‘twee kanten aan deze zaak’. Beide verdachten blijken zelf een jeugd vol mishandeling te hebben.

Waarom geen hulp
Grote vraag blijft: waar waren de hulpinstanties? Hoe kon de zware mishandeling van de twee broertjes sinds 2014 onopgemerkt blijven? En ook van de moeder, die toen zij zwanger was van Eugene, een mes in haar been kreeg. Stiefvader Martin werd daarvoor tot 6 maanden voorwaardelijk veroordeeld. Maar niemand deed uiteindelijk onderzoek naar de thuissituatie.

Zelfs Rishandroh begreep uiteindelijk dat het thuis niet normaal aan toe ging. Op gegeven moment was hij zo erg geslagen dat hij niet meer kon lopen. Zijn broertje was dood. De kleuter vertelt zijn moeder van de mishandelingen. Maar er gebeurt niets. Uiteindelijk sterft hij ook door de vuistslagen van zijn stiefvader.

Eerste keer TBS-straf op Aruba

Het Openbaar Minister heeft ook TBS geëist tegen stiefvader Martin omdat gedragsdeskundigen de kans op herhaling zeer hoog achten als hij niet wordt behandeld. Omdat hij in het verleden al aangeboden hulp heeft geweigerd, eist het OM behandeling in een gesloten kliniek. Aruba heeft geen TBS-kliniek. Bovendien is het opleggen van TBS pas sinds 2014 mogelijk. Als de rechter de TBS-eis opvolgt, zou dat ook de eerste keer zijn op Aruba.

Bloedbank zoekt donoren om de druk laag te houden

14 juni 2018 - 7:15pm

WILLEMSTAD – Curaçao wil meer bloeddonoren. Er is geen tekort zoals in de regio, zegt de Bloedbank, maar ze wil wel de druk per donor omlaag.

door Roelie van Beek

Daarom is in de week van Wereld Bloeddonor Dag een Donor Drive georganiseerd. De Bloedbank blijft elke dag tot laat open om meer donoren te werven.

Er is dus geen tekort aan bloed, benadrukt directeur Ashley Duits. “Misschien is het bij sommige mensen zo overgekomen. Er is geen paniek. Wat het wel is: na tijden een hele grote actie. Er zijn verschillende eilanden en landen in de regio die niet voldoende bloed hebben. Dus wanneer je daar in het ziekenhuis komt, is het een loterij: is er wel voldoende bloed of niet.”

Minder druk per donor
Maar op Curaçao is die situatie er niet. ‘’We willen ons bestand uitbreiden zodat de druk per donor minder groot wordt. Soms zijn de donoren op vakantie of ziek, dan is het fijn om een grotere groep donoren te hebben.’’ Duits hoopt dat er zo’n 100 nieuwe donoren bij komen door de actie.

Op 16 juni houdt de bloedbank een open dag. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen om te zien hoe de bloedbank werkt. Trouwe donoren worden die dag gehuldigd.

Maatschappelijke dienstplicht voor alle jongeren in Caribisch Nederland?

14 juni 2018 - 4:24pm

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet wil dat alle jongeren zich zes maanden inzetten voor de maatschappij. Maar hoe Bonaire, Saba en Sint-Eustatius betrokken worden bij dit plan, blijkt de verantwoordelijke staatssecretaris nog niet te weten. 

Jongeren uit alle lagen van de samenleving moeten bij elkaar worden gebracht en ‘iets goeds voor hun naasten’ doen, vindt het kabinet. Wie zich zes maanden lang inzet, bij bijvoorbeeld oudertehuizen, buurtclubs en verenigingen, krijgt later voorrang op sollicitaties bij de overheid.

Caribische gemeenten
De Tweede Kamer heeft vandaag met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) daarover vergaderd die al maanden aan het plan werkt.

Bij de slotvraag van Kamerlid Antje Diertens (D66) hoe de staatssecretaris Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bij dit project betrekt, blijkt de staatssecretaris daar nog geen concreet plan voor heeft. “Ik ga volgende week die kant op. Dus ik heb nog een week om daar goed over na te denken.”

Verplicht of niet?
Het idee voor de maatschappelijke diensttijd staat in het regeerakkoord en komt van de christelijke partijen CDA en ChristenUnie. Of de maatschappelijke diensttijd ook echt verplicht wordt, is nog maar de vraag, want dat zien de andere coalitiepartijen VVD en D66 niet zitten.

Maatschappelijke diensttijd
  • Voor jongeren in Europees Nederland vanaf 15 jaar.
  • Mogelijk wordt een variant van het project ook in de bijzondere Caribische gemeenten ingevoerd.
  • Jongeren in Europees Nederland krijgen een vergoeding van maximaal 150 euro per maand.
  • Het is nog onbekend of er een andere vergoeding komt voor jongeren op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.
  • In Europees Nederland krijgen maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies subsidies voor de maatschappelijke diensttijd, mogelijk krijgt de Rijksdienst Caribisch Nederland ook geld hiervoor.
  • Het kabinet wil met deze subsidies ook de verschillende stichtingen helpen om aan meer mankracht te komen.
  • Jongeren krijgen voor hun inzet een certificaat en daarmee voorrang als ze bij de Rijksoverheid solliciteren.
  • Het kabinet wil met het bedrijfsleven afspraken maken, zodat jongeren met het certificaat ook bij de bedrijven voorrang krijgen.

 

400 honden worden deze dagen gesteriliseerd op Curaçao

13 juni 2018 - 11:05pm

WILLEMSTAD – De komende dagen gaan 10 dierenartsen in totaal zo’n 400 honden steriliseren. Dat is een initiatief van de Nederlandse dierenorganisatie House of Animals. 

door Roelie van Beek

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties van Curaçao zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan waarbij Nederlandse en lokale dierenartsen zo’n 80 honden per dag steriliseren en castreren. Ze ondersteunen zo de lokale dierenartsen die de grote aanvraag naar gratis sterilisaties niet aankunnen.

Het sterilisatieteam staat onder leiding van dierenarts Piet Hellemans. Hij is bekend van de Nederlandse televisieprogramma’s ‘Beestengeluk’ en ‘Dieren op Spreekuur’.

Strijkplank als operatietafel
“We hebben een hoge target gezet, en willen ook echt een verschil maken”, zegt Hellemans. De dierenartsen werken van 7 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds om zoveel mogelijk honden te kunnen helpen. De actie vraagt wel wat creativiteit van de organisaties, zo worden gedoneerde strijkplanken als operatietafel gebruikt.

Mede-oprichter Rita Holtslag zegt over de actie: “Het is zo mooi om te zien dat meer dan 100 lokale en internationale vrijwilligers zich 5 dagen lang volledig inzetten voor het hetzelfde doel.”

Weer een actie
House of Animals hoopt dat in de toekomst dit initiatief wordt doorgezet. “We hebben een protocol ontwikkeld waardoor het in de toekomst makkelijker wordt voor een organisatie om weer zo’n actie te doen. Ook hopen we dat de overheid zich meer gaat inzetten om deze problematiek tegen te gaan”.

De documentaire ‘Lost in paradise’ over de Curaçaose straathondenproblematiek was al te zien in verschillende Nederlandse bioscopen. Vanavond zal de documentaire te zien zijn op Curaçao met Papiamentstalige ondertiteling.

Dit is de Curaçaose burgemeester, met een leger aan vrijwilligers

11 juni 2018 - 9:29am

LELYSTAD – De Curaçaose Mila Romijn wordt de burgemeester van Zuiderzeewijk genoemd. Met een leger van zeventig vrijwilligers heeft zij veel mensen weten te helpen in de achterstandswijk van Lelystad. Hoe krijgt zij het voor elkaar? 

De Zuiderzeewijk is een buurt die achterloopt op de andere wijken in de gemeente Lelystad. Vanaf het moment dat Mila Romijn daar is gaan wonen, zet ze zich in om de wijk te verbeteren en de mensen te helpen. Meer dan tien verschillende projecten wist zij uit de grond te stampen, samen met vrijwilligers en steun van de overheid, ondernemers en sponsoren.


Een reportage van Sam Jones

Zij is medeverantwoordelijk voor wat nu één van de meest bruisende plekken van de wijk is geworden: Ons Winkeltje. Het is een soort buurthuis waar schoenen, sjaals en kleren worden verkocht. Alles is daar spot goedkoop en haast iedereen die binnenkomt krijgt een warme omhelzing van Romijn.

Er wordt wel goed opgelet dat ‘rijke stinkerds’ niet hun slag komen slaan. “Nee dat kan niet. Ons Winkeltje is bedoeld voor mensen die weinig budget hebben.”

Kinderen
Iets verderop in de wijk is het moestuin-project. Ruim veertig gezinnen uit de omgeving verbouwen hier groente en fruit. De oogst moeten ze met elkaar delen, met een belangrijke reden, volgens Romijn. “Kinderen worden met het moestuin-project bewust gemaakt waar gezonde voeding vandaan komt.”

Al die projecten zijn gebundeld in de stichting met de veelzeggende titel: ‘Met Inzet Lukt Alles’. Kortweg ‘Mila, genoemd naar de initiatiefnemer. “Ik probeer mijn steentje bij te dragen in deze multiculturele wijk”, zegt ze trots. “Ik wil mensen met elkaar verbinden. Ik ben God zo dankbaar dat ik dit mag doen voor mijn medemens.”

Wie is deze vrouw?

Mila Romijn werd ruim zestig jaar geleden geboren op Curaçao in een groot gezin van elf kinderen. Haar ouders overleden toen ze nog jong was. “Dat heeft me toch wel sterk gemaakt”, zegt ze nu. Toen ze achttien was migreerde ze naar Amerika. De afgelopen dertig jaar woont zij in Nederland, waar ze voor haar vrijwilligerswerk een koninklijke onderscheiding kreeg en ook de Nelson Madela Award.

De eenzaamheid slaat toe in december. Wat te doen?
Trots is ze ook op het jaarlijkse ouderproject Winter Wonder Brunch. Een multicultureel festijn – ze noemen het daarom geen Kerstbrunch – in de maand december. Romijn vindt het belangrijk dat ouderen, die zich tegen het eind van het jaar eenzaam voelen, te laten merken dat er aan hun gedacht wordt.

Huizen schilderen, in ruil voor een kopje thee
Met het schilderproject probeert ze ook om de verpauperde Zuiderzeewijk er beter uit te laten zien. Vrijwilligers met verschillende achtergronden – een uit Ethiopië, uit Oeganda en Ghana – helpen met plezier. Ze knappen huizen op van mensen die vanwege de economische crisis in de afgelopen jaren hun woning niet kunnen onderhouden.

Van de huiseigenaren wordt verwacht dat ze de schilders voorzien van ‘een broodje en een kopje thee’. “Ons oude buurtje wordt zo weer een beetje mooier”, voegt één van de glimlachende huiseigenaren eraan toe.

Mila Romijns grootste heldendaad? Misschien wel dat ze onlangs een deel van haar eigen baan heeft afgestaan aan een jonge collega die net een kind kreeg. “Je bent niet zo lekker, zeiden sommigen. Maar waarom zou je iemand die het moeilijk heeft niet helpen?”