Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Bijgewerkt: 8 min 10 sec geleden

Groot deel stemmers Aruba nog onbeslist naar verkiezingen

4 uur 59 min geleden

ORANJESTAD – Aruba maakt zich op om vrijdag naar de stembus te gaan. Dit jaar lijkt anders te worden dan voorgaande verkiezingen. Een groot deel van de stemmers heeft nog geen besluit genomen.

Een door het lokale bedrijfsleven gehouden enquête, dat overigens niet wordt gepubliceerd, concludeert dat ongeveer 18 procent van de stemmers nog niet weet op wie zij gaan stemmen. De keus is dit jaar ook een stuk gevarieerder, met een totaal van acht partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Minder partijvlaggen in het Arubaanse straatbeeld en minder auto’s die beplakt zijn met partijstickers. De afgelopen campagneperiode bleek met de dagelijkse barrage aan persoonlijke aanvallen en kleine rellen, nog negatiever getint dan ooit in de toch al sterk gepolariseerde politieke cultuur op het eiland. Burgers lijken door hun huis of auto niet te versieren confrontaties en intimidatie te willen vermijden.

AVP
De regeringspartij AVP onder leiding van premier Mike Eman, heeft zich in haar campagne met name gericht op het voortborduren op het beleid van de afgelopen vier jaar. Dat is vooral gericht op economie, infrastructuur en duurzaamheid. Niet meer aan boord zijn Onderwijs-minister Michelle Hooyboer-Winklaar, die eerder haar vertrek uit de politiek had aangekondigd. AVP mist ook Otmar Oduber die uit de regering en AVP is gestapt en de nieuwe partij POR heeft opgericht.

De partij van Eman zag ook Marisol Lopez-Tromp vertrekken, die zich na een handgemeen met fractie-collega Chris Dammers zich bij POR had gevoegd. In augustus kreeg de AVP te maken met een schandaal: minister Paul Croes Arbeidszaken, Sociale Zaken en Jeugd werd aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie. Eman liet kort daarop weten dat Croes aanblijft als minister. Hij staat niet op de kieslijst voor de verkiezingen van vrijdag.

De partij werd in het afgelopen jaar bovendien geplaagd door een hardnekkige schandaal rond de uitgifte van erfpachtterreinen aan een aan de partijtop gelieerde familie. Desondanks wil de AVP de eerste partij worden die drie termijnen achter elkaar regeert op Aruba.

MEP
Het enige wat oppositie-partij MEP, inmiddels acht jaar onder leiding van Evelyn Wever-Croes, gemeen heeft met AVP is dat ook zij het liefst met minimaal elf van de 21 beschikbare zetels alleen in de volgende regering komt te zitten. MEP richt zich in haar campagne onder meer op de corruptieschandalen van de huidige regering en op haar belofte om de criminaliteit op het eiland te verlagen.

De derde grote speler in de verkiezingscampagne, en volgens enquêteurs ook de gedoodverfde coalitiepartner van zij het AVP of MEP, is het ‘politieke platform’ POR, van voormalig Toerisme-minister Otmar Oduber, samen met de PDR-leider Andin Bikker. De partij heeft zich proberen te onderscheiden door een programma samen te stellen op basis van gesprekken met sociale partners. Zo wil POR onder meer de zorg zoveel mogelijk privatiseren.

Kleine partijen
Resteren verder de kleine partijen RED, RAIZ, CURPA, MAS en de lijstcombinatie UPP/PPA. Daarvan lijken RED en RAIZ de meeste kans te maken op het bemachtigen van een zetel.

Utrechtse arts zegt alles op om in Sint-Maarten te helpen met de psychiatrie

6 uur 32 min geleden

UTRECHT – Zijn vervolgstudie psychiatrie heeft hij ‘on hold’ gezet, zijn huur is opgezegd en zijn vriendin brengt hem over een paar weken naar Schiphol. Naeem (27) weet het zeker: hij gaat meehelpen aan de wederopbouw van Sint-Maarten en dan vooral de psychiatrische hulpverlening daar. 

De jonge arts uit Utrecht woonde tot zijn zeventiende op Sint-Maarten en werkte er in 2014 in de psychiatrische hulpverlening. Een ‘kwetsbare sector op het eiland’, nu helemaal, want door orkaan Irma zijn veel collega’s dakloos en lopen honderden psychiatrische patiënten zonder hulp en medicatie rond.

In de benefiet-uitzending ‘Nederland Helpt Sint-Maarten’ vertelt Naeem over zijn plan.

Psychische hulp verwoest
“Orkaan Irma heeft hevige schade en verwoestingen aangebracht aan het gebouw van de psychiatrische instelling van de Mental Health Foundation”, vertelt Naeem. “Er is zware lekkage, tekort aan water, ingestorte delen en een groot tekort aan medicatie. Ook de medewerkers zijn in hun persoonlijke situatie geraakt door verwoestingen van huizen en verlies van alle bezittingen.”

De psychiatrische instelling heeft overal wateroverlast door orkaan Irma. – Foto’s: MHF

Honderden patiënten hulpeloos
Onder normale omstandigheden biedt de psychiatrische instelling negen bedden voor acute opname en zes plekken voor begeleid wonen. Verder begeleidt en behandelt deze instelling ook honderden mensen met psychische stoornissen op het eiland. Dat is nu weggevallen.

“Honderden mensen met psychische stoornissen lopen niet alleen dakloos over het eiland, maar ook nog eens zonder medicatie en psychische hulp”, aldus Naeem. “Doordat de politie de handen vol heeft aan andere zaken kan die ook niet bijspringen.”

Hulpvraag in kaart brengen
Naeem wil vooral zijn collega’s helpen bij het opnieuw in kaart brengen van alle patiënten die op het eiland psychische hulp nodig hebben. “Van veel patiënten is niet duidelijk waar ze zijn en of ze wel hun mediatie innemen.”

“Het is een kwetsbare groep die het extra zwaar heeft door de traumatische ervaring van orkaan Irma. Je kunt je wel voorstellen dat hulp nu zeker nodig is.” Begin oktober vliegt Naeem al naar Sint-Maarten.

Volg Naeem 
Via NTR Caribisch Netwerk kun je Naeem en zijn werk op Sint-Maarten blijven volgen. Vertrek je zelf ook naar één van de getroffen eilanden en wil jij jouw verhaal ook delen? Mail dan naar: caribischnetwerk@ntr.nl.

Troonrede: orkaan Irma, armoede en criminaliteit in de Cariben

19 september 2017 - 3:23pm

DEN HAAG – De ogen mogen dan wel op politiek Den Haag gericht zijn, maar in ‘ons hart en onze gedachten’ zijn we in de eerste plaats bij de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Daarmee opent koning Willem-Alexander het Nederlands parlementaire jaar bij het uitspreken van de troonrede. 


Koning Willem-Alexander opent de troonrede – beeld: Rijksoverheid

Elk jaar op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, opent de Nederlandse vorst het nieuwe werkjaar van het parlement in Den Haag met de troonrede. Willem-Alexander begon met aandacht en medeleven voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. “We leven intens mee met de eilanden”, zei koning Willem-Alexander.

Criminaliteit
De koning sprak namens de Nederlandse regering ook over de visie voor de Caribische rijksdelen voor de komende jaren. Er komt extra geld voor de kustwacht en grensoverschijdende criminaliteit krijgt de komende vier jaar meer aandacht.

Troonrede 2017: Caribisch deel van het Koninkrijk “Veiligheid en stabiliteit vormen ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk de basis voor groei en welvaart. Daarom komt er extra geld voor de kustwacht en worden de inspanningen om de grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, voor 4 jaar voortgezet.”

“Goed onderwijs en armoedebestrijding zijn essentieel bij het werken aan structurele verbetering van de situatie in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De regering biedt waar mogelijk praktische ondersteuning aan lokale initiatieven. De recente afspraken over armoedebestrijding met de nieuwe regering van Curaçao zijn hiervan een voorbeeld.”

Armoede
Wat opvalt is het woord ‘armoede’ in de troonrede: vaak gaat het over het buitenlandbeleid, maar dit keer gaat het specifiek om de Caribische rijksdelen. Het is voor het eerst sinds 1914 dat ‘armoede’ in deze combinatie voorkomt. In eerdere troonredes werd er wel gesproken over de economische crisis, zoals: ‘de zorgwekkende financieel-economische problemen’ (1988) en ‘de zorgelijke sociaal-economische situatie’ (2004).

Troonrede 1914: ‘armoede’ (Koningin Wilhelmina) “De toestand op Curaçao is onbevredigend; de handel ligt stil en er heerscht groote droogte. Op Aruba en Bonaire veroorzaakt de droogte veel armoede en ziekte onder de bevolking. De aanvoer van levensmiddelen ook naar de West-Indische eilanden is verzekerd.”

Meer aandacht
In de afgelopen jaren kwam er veel kritiek vanuit de  eilanden over de troonrede. Er werd jaarlijks amper een halve minuut gesproken over de Caribische delen van het Koninkrijk. Met als dieptepunt 2015, één zin: “Samen met de Caribische delen van het Koninkrijk blijft Nederland werken aan een goede toekomst.”

Vorig jaar schreef de Nederlandse regering een langere zin: “In nauwe samenwerking met de Caribische delen van het Koninkrijk heeft de regering succesvol campagne gevoerd voor het tijdelijke lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.” In vergelijking met voorgaande jaren, is er dit jaar dus op Prinsjesdag meer aandacht voor de Caribische delen van het Koninkrijk.

De Ridderzaal in Den Haag op het moment dat de troonrede wordt uitgesproken. – Foto: Martijn Beekman / Ministerie van Financiën

‘Wat Sint-Maarten met Irma kreeg, lijken wij nu te krijgen’

19 september 2017 - 1:37pm

ORANJESTAD – Orkaan Maria trekt vandaag over de Bovenwindse eilanden. Het oog van Maria gaat niet rakelings over het gebied, maar op Sint-Eustatius dondert, waait en regent het sinds maandagavond hevig.

Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandag met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan. Sybolt ten Hoopen zegt dat dinsdag de golven langs de kust van Sint-Eustatius, vijf uur voordat Maria haar intrede doet, al erg hoog zijn:

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/statiamaria.mp3 Sybolt ten Hoopen op Sint-Eustatius vertelt over het begin van orkaan Maria die later vandaag langs het eiland trekt

Hoge golven, Foto: Sybolt ten Hoopen

Sint-Eustatius werd twee weken geleden ook getroffen door orkaan Irma, maar de schade leek in vergelijking met Sint-Maarten beperkt. Walter Hellebrand van de Monuments Foundation Sint-Eustatius: “Het was net iets minder heftig hier, maar nu lijkt het andersom te zijn. Bovendien trekt Maria aan de Zuidwestkant langs en die is het kwetsbaarst. Onder andere de waterfabriek en onze elektriciteitsvoorziening is daar gevestigd.”

Veel mensen op Statia hebben nog een ‘cistern’ (regenbak) waarin water wordt opgeslagen. “Dat is nu een groot voordeel voor het geval dat de watervoorziening stopt. De pomp werkt helaas op elektriciteit dus ik heb al een emmer en touw klaargezet”, zegt Hellebrand.

Foto: Sybolt ten Hoopen

Dichtgetimmerd
Ten Hoopen heeft zijn huis en van collega’s opnieuw met houten planken dichtgetimmers. Veel gebouwen en huizen zijn beschadigd tijdens orkaan Irma en nu bedekt met dekzeil of golfplaten. Na Irma twee weken geleden, kwam José richting de eilanden: die orkaan nam flink in kracht af. Marie is nu de derde waarop de Statianen zich voorbereidde. “De meeste mensen laten alles gewoon zitten. Sommige ramen zitten al weken dichtgetimmerd”, aldus Hellebrand.

De regering heeft ook een ‘curfew’ of uitgaansverbod ingesteld, waardoor momenteel niemand op straat mag zijn totdat de storm is uitgeraasd.

Ondanks de angst voor een vergelijkbare situatie als op Sint-Maarten, denkt Hellebrand er niet aan om zijn eiland te verlaten. “Nee, dit is mijn eiland en ik ga nergens heen.”

Op Saba heeft de regering om 6 uur dinsdagochtend al preventief de elektriciteit afgesloten. Gezaghebber Jonathan Johnson meldt op twitter dat de wind en regen die Maria met zich meebrengt al goed te merken zijn op het eiland.

Outer bands of #Maria blowing through. A long 14 hours ahead before it's forecast to ease up.

— Jonathan GA Johnson (@JGAJ76) September 19, 2017

Extra mariniers zijn op Saba en Sint-Eustatius om steun te bieden tijdens en na orkaan Maria.

Ter voorbereiding op orkaan Maria: mariniers zijn naar Sint-Eustatius en Saba vertrokken.Naar verwachting passeert Maria dinsdag de eilanden pic.twitter.com/rgi5Ya9qb4

— Koninklijke Marine (@kon_marine) September 18, 2017

Sint-Maarten bereidt zich zo goed als het kan voor op orkaan Maria

19 september 2017 - 11:18am

PHILIPSBURG- “Houdt het nou nooit eens op”, verzucht Melanie Choisyo p Sint-Maarten. Orkaan Maria, die naar de Bovenwindse eilanden koerst, is van een categorie 3 is uitgegroeid tot een categorie 5 in slechts een paar uur.

Het is twee weken nadat orkaan Irma Sint-Maarten verwoestte. Irma zorgde voor windstoten tot 360 kilometer per uur terwijl ze door de Bovenwindse eilanden en Barbuda en Anguilla raasden. Het was de krachtigste storm sinds mensenheugenis die ooit het gebied trof. Twee van dergelijke stormen binnen twee weken tart ieders verbeelding.

90 procent van de gebouwen is verwoest. Foto: Laura Bijnsdorp

De sfeer op het eiland is verdeeld terwijl iedereen voorbereidingen treft voor Maria. Sommigen zijn verwoed bezig om wat ze nog over hadden in veiligheid te brengen. Anderen lijken zich over te geven aan hun lot. “We moeten gewoon maar zien wat Moeder Natuur nu weer met ons eiland van plan is. Het ziet het naar uit dat ze ten zuiden van ons zal blijven, wat hopelijk alleen veel regen zal brengen”, zegt Sint-Maartenaar Falco Vliegen.

Dekzeilen in orde
Met schade aan meer dan 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten, en Maria in het verschiet, is de vraag naar dekzeilen en ander materiaal om huizen en bezittingen te beschermen hoog.

“Dekzeilen nu verkrijgbaar bij bouwmarkt Kooyman” schreven tientallen mensen op Social Media op maandagmorgen. Organisaties als Samaritans Purse deelden zondag een aantal dekzeilen uit aan het publiek en welzijnsinstellingen. “Mijn buren kunnen elk dekzeil dat ze kunnen krijgen gebruiken”, zegt Lionel Linturu, die bij Samaritans Purse een dekzeil ophaalt.

Foto: Laura Bijnsdorp

Meer actie
Niet alleen dekzeilen, maar ook water en voedsel zijn heel erg nodig op Sint-Maarten. Velen zijn diep teleurgesteld in de regering van Sint-Maarten door het gebrek aan een fatsoenlijk distributieplan. Getroffenen moesten zelf aan de slag en zochten hulp bij buren, vrienden familie en andere hulplijnen om aan de spullen te komen.

Eilandbewoner Peter Holmes: “Ik schaam me voor onze gekozen leiders, maar ik ben heel trots op de vele Sint-Maartenaren die onvermoeibaar werken om anderen te helpen en het eiland weer op te bouwen.”

K1 Britannia, een non-profit stichting, is één van de weinigen die op eigen initiatief constant voorraden uitdeelde sinds Irma aan land kwam. De laatste paar dagen hebben ze ervoor gezorgd dat de mensen voor wie ze zorgen ten minste voor 72 uur voorraden hebben om welke omstandigheden die Maria dan ook brengt, te overleven.

Dominica
“Aan mijn mede-eilandbewoners ten zuiden van ons die de volle kracht van Maria zullen ervaren, wees sterk! Deze orkanen slaan ons neer, maar houden ons er niet onder! #caribbeanstrong”- schrijft de Sint-Maartenaar Jovan Halley enkele uren voordat Maria dwars over Dominica raast.

Dominica’s premier Roosevelt Skerrit schreef op Facebook terwijl Maria het eiland teisterde: “Tot nu toe heeft de wind de daken van bijna elke persoon waar ik contact mee heb gehad weggevaagd, ook mijn eigen dak. Mijn grootste angst voor de ochtend is dat we bij het opstaan zullen horen over ernstig lichamelijk letsel en mogelijk doden door eventuele aardverschuivingen door de aanhoudende regen.”

Orkaan Maria: Modderstromen, hoge golven en harde windstoten

19 september 2017 - 8:10am

HILVERSUM – “De eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten worden vanmiddag (lokale tijd) niet vol geraakt door orkaan Maria. Maar ze moeten wel rekening houden met gevaarlijke modderstromen, windstoten tot honderd kilometer per uur en golven van zes meter hoog”. Dat zegt klimaatonderzoeker, Rein Haarsma, van het KNMI.

“Onder normale omstandigheden zouden deze windsnelheden geen groot gevaar vormen, maar door de verwoestingen van Irma is er met name op Sint-Maarten gevaar van rondvliegend puin”, waarschuwt klimaatonderzoeker Haarsma.

Modderstromen
Ook de regenval door orkaan Maria, zal volgens de klimaatonderzoeker impact hebben op de eilanden. “Naar verwachting zal er zo’n 100 tot zelfs 250 millimeter regen vallen. Dat is behoorlijk veel voor de eilanden en mensen moeten beducht zijn voor modderstromen”, aldus Haarsma.

Zwaarste categorie
Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandagmorgen met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan.

“De reden dat Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba er minder last van zullen hebben is dat het de eilanden zuidelijk passeert in het noordwesten, richting Puerto Rico”, legt Haarsma uit. “Ze worden niet vol geraakt. Puerto Rico zal wel zwaar getroffen worden zoals Dominica.”

De hele nacht
Voor de drie eilanden begint de storm rond vijf uur vanmiddag (lokale tijd) met windsnelheden tot honderd kilometer per uur op Saba en Sint-Eustatius en tachtig kilometer per uur op Sint-Maarten. Deze windsnelheden zullen pas aan het einde van de nacht afnemen.

Koenders vraagt VN-steun voor wederopbouw Sint-Maarten

19 september 2017 - 7:23am

NEW YORK – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft bij de Verenigde Naties steun gevraagd voor de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma. Koenders riep namens het Koninkrijk de VN op om ‘ruimhartig’ te zijn.

Het is volgens Koenders ‘een enorme klus’ om alles te herstellen, ook als het gaat om geld. “Ik roep de VN daarom op ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw van Sint-Maarten.”

Bureaucratie
“In deze tijden is er geen tijd voor bureaucratie”, aldus Koenders. Hij sprak namens de vier landen van het Koninkrijk de hoop uit dat de VN snel en flexibel zal inspelen op de behoeftes van de inwoners van de Caribische eilanden.

In het VN-hoofdkwartier in New York sprak Koenders met de Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers uit de getroffen Caribische eilanden.

Klimaatverandering
Minister Koenders pleit ervoor om een speciale VN-ambassadeur aan te stellen voor klimaat en veiligheid. Die zou zich dan moeten bezighouden met de veiligheidseffecten van klimaatverandering.

“Kleine eilandstaten in het Caribisch gebied zijn uitermate kwetsbaar en zijn binnen enkele uren volledig verwoest. De VN speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van plannen om op die risico’s te reageren en te anticiperen”, aldus de minister. “Het Koninkrijk der Nederlanden wil daarom een speciale gezant bij de VN die zich hierop richt.”

Tweede groep Rode Kruis Curaçao naar Sint-Maarten

18 september 2017 - 4:37pm

WILLEMSTAD – De tweede groep van het Rode Kruis Curaçao bestaande uit twaalf leden is zondagmiddag naar Sint Maarten vertrokken. De groep gaat ‘mass care’ verlenen aan de slachtoffers van orkaan Irma. “We gaan de eerste groep vervangen die vorige week naar Sint-Maarten is vertrokken”, zegt Soraida Luisa-Molina van het Rode Kruis Curaçao.

Samen met deze groep reizen ook vijf andere vrijwilligers mee. Dr. Caroline Saleh gaat in het ziekenhuis van Sint-Maarten assisteren bij de medische verzorging van de slachtoffers. “Indien nodig ga ik bij de mensen thuis medische zorg verlenen. Met name de psychologische hulp is heel erg nodig”, zegt dokter Saleh. Saleh zal samenwerken met dokter Izzy Gerstenbluth die al op Sint-Maarten is.

‘Mass care’ houdt in medische hulp, het verdelen van voedsel en spullen die onmiddellijk noodzakelijk zijn en het opruimen van de woningen van de slachtoffers van Sint-Maarten.


Door José Manuel Dias

Skaih lanceert volgend schooljaar Engels- en Papiamentstalige havo/vwo

18 september 2017 - 2:06pm

WILLEMSTAD – De Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (Stichting Humanistische Papiamentstalige School, Skaih) lanceert het komende schooljaar 2018-2019 het pre-universitaire tweetalige traject Engels en Papiaments. Het traject is gelijkwaardig aan de havo en vwo.

50 procent van de vakken zullen in het Engels gegeven worden en 50 procent in het Papiaments. De examens worden in het Engels afgenomen.

Onlangs organiseerde de stichting een lezing met professor Rick de Graaff, speciaal voor docenten met belangstelling voor tweetalig onderwijs. Hier behandelde de Graaff, hoogleraar Didactiek van de Vreemde Talen en Tweetalig Onderwijs aan de Universiteit van Utrecht, de relatie tussen taal en vakonderwijs.

Profesor Rick de Graaff . Foto: Deya Mensche

Papiaments in het onderwijs
Volgens De Graaff heeft het Papiaments een belangrijke plaats in het lokale onderwijs, samen met het Nederlands en het Engels. Hij gelooft dat er grote voordelen zijn voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van een leerling om in zijn of haar moedertaal onderwijs te krijgen: “Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de identiteit van het kind”, benadrukt De Graaff.

De directeur van de Skaih, Ronnie Lauffer, is tevreden dat de lezing goed bezocht was door docenten en de minister van Onderwijs Marilyn Alcalá Wallé ook aanwezig was. Al meer dan 10 jaar is de stichting bezig met de voorbereidingen om het traject van tweetalig pre-universitair onderwijs in te voeren op Curaçao. “In 2015 is de beslissing genomen om te beginnen met een havo en vwo in het Papiaments en in 2018 zijn we klaar zijn om dit in te voeren”, zegt Lauffer. Het nieuwe schoolgebouw in Emmastad is al sinds 2015 gereed.

Het introductietraject verliep de afgelopen jaren stroef, omdat alle havo- en vwo examens in het Nederlands afgenomen moeten worden, en het heel moeilijk was om geschikt materiaal in het Papiaments te vinden. Omdat het Nederlandse Bureau voor Examens vreest dat ze het niveau van de examens niet kunnen garanderen, worden examens niet in het Engels of een andere taal vertaald.

Ronnie Lauffer en Humphrey Senior. Foto: Deya Mensche

Papiaments en Engels
Humphrey Senior, coördinator van ‘Konstruyendo Futuro’ (‘Bouwen aan de Toekomst’), het pre-universitaire tweetalige introductieprogramma van Skaih, gelooft dat de leerlingen helemaal in het Papiaments voorbereid kunnen worden. “Maar het hoger vervolgonderwijs is vaak in het Engels. Daarom hebben we ervoor gekozen het Engels als instructietaal toe te voegen.”

Ook heeft Skaih ervoor gekozen om de examens toegekend door de ‘Caribean Examination Council’ te gebruiken, een instantie in Barbados die voor het hele Caribisch gebied examens maakt. De council is erkend door het NUFFIC, die voor de Nederlandse overheid het examen beoordeelt.

Internationale studenten
In Nederland is al 25 jaar geleden een deeltraject tweetalig onderwijs ingevoerd op middelbare scholen, waar 50 procent van de cursussen naast het Nederlands ook in het Engels worden gegeven. “Momenteel past één op de tien scholen het gedeeltelijk tweetalige traject toe”,zegt De Graaff. Het belangrijkste argument om Engels als instructietaal op universitair niveau in te voeren, is om meer internationale studenten aan te trekken. Volgen De Graaff is het doel om studenten te leveren die makkelijk kunnen integreren in de internationale gemeenschap.

Sint-Maartenaren praten op tv over de nasleep van orkaan Irma

15 september 2017 - 4:19pm

AMSTERDAM – Sint-Maarten is een getroffen door de verwoestende orkaan Irma, maar hoe nu verder? In het programma De Nieuwe Maan (NTR) spraken Sint-Maartenaar Donellis Browne en journalist Suzanne Koelega over de nasleep van orkaan Irma. 


Fragment uit De Nieuwe Maan op NPO 2

Donellis Browne is opgegroeid op Sint-Maarten en heeft er nog familie wonen. Zij zijn nu dakloos door orkaan Irma. Als kind werd Donellis door zijn ouders naar Canada gestuurd nadat orkaan Louis (1995) het eiland en zijn school had verwoest. De ouders wilden niet dat hij meer ellende moest verduren bij de wederopbouw van het eiland en vonden dat school onmisbaar was.

“Heel veel ouders hebben besloten dat hun kind naar het buitenland moet”, vertelt Donellis vrijdag bij De Nieuwe Maan (NPO 2). Hij denkt dat de wederopbouw van Sint-Maarten nu sneller zal verlopen. “Als het schoolgebouw heel is en je hebt de leerkrachten, maar stromend water is nog niet op orde, heeft het dan wel zin om jouw kind naar school te sturen?”

Ook Suzanne Koelega, politiek verslaggever voor The Daily Herald van Sint-Maarten, kent de zware klappen van orkaan Louis. Zij heeft veertien jaar op het eiland gewoond. “De wederopbouw is een hele grote uitdaging”, aldus Koelega. Ook zij vindt dat ‘de overgang van noodhulp naar wederopbouw sneller gaat dan vele mensen denken’. “Als een marinier naar jouw huis toekomt om jouw dak te helpen repareren, dan ben je al eigenlijk aan wederopbouw begonnen”, vertelde ze in het tv-programma.

Kunstwerk om slachtoffers Sint-Maarten te helpen

15 september 2017 - 12:52pm

DELFT – René Jacobs maakte een opvallend kunstwerk: een orkaan in Delft. De kunstenaar wil in Nederland ‘inlevingsvermogen’ vragen van alle Nederlanders voor de Sint-Maartenaren.    


Het kunstwerk ‘laat Sint-Maarten niet verzuipen’ – beelden: Frank Auperlé

De Rotterdamse kunstenaar voelde zich meteen geroepen om iets te doen voor alle slachtoffers op Sint-Maarten. “Een vriend van mij woont op Sint-Maarten. De beelden die ik zag, de verhalen die ik hoorde. Je kunt je amper voorstellen hoe het daar is gegaan en hoe mensen het hebben”, vertelt Jacobs. “Ik hoop dat mensen daar even bij stilstaan. We moeten ze helpen.”

De opbrengst van het kunstwerk gaat naar het Rode Kruis, dat noodhulp biedt aan de getroffenen. “Het hoogste bod is inmiddels 650 euro, dus dat gaat goed”, laat Jacobs weten. Fotograaf Frank Auperlé twijfelde ook geen moment om, naast zijn reguliere werk, vrijwillig een video te maken over het kunstwerk. Ook hij hoopt dat mensen stilstaan bij de gevolgen van orkaan Irma en op hun manier te hulp schieten.

Nationale hulpactie
Vrijdag zamelt Nederland geld in voor alle getroffenen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius door orkaan Irma. Aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) is ruim 7 miljoen euro opgehaald.Via bankrekeningnummer giro 5125 kunnen mensen geld doneren.

Zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO), RTL en SBS besteden de hele dag aandacht aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’. Rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) wordt de eindopbrengst bekendgemaakt.

Ondernemers Sint-Maarten nemen omvang schade na orkaan Irma op

15 september 2017 - 9:01am

WILLEMSTAD – Ondernemers op Sint-Maarten beseffen langzamerhand de omvang en de ernst van de schade aan gebouwen en aan de infrastructuur na orkaan Irma. Op het grootste deel van het eiland heerst nog de noodsituatie. Op veel plaatsen moet de water- en elektravoorziening nog op gang komen.

De overheid is begonnen met de schoonmaak- en wederopbouwteams op te richten. De zakenwereld betreurt vooral de extra schade door plunderaars. Ajay Rawtan, IT en Operation Manager van Divico Distributors in Cole Bay: “Tot op zekere hoogte kan ik de behoefte aan water en voedsel begrijpen, maar hoe rechtvaardig je het plunderen van elektronica- en andere winkels waar geen levensmiddelen verkocht worden, waar plunderaars muzieksystemen en flatscreen tv’s meenemen?”

Hij vervolgt: “De infrastructuur op het eiland is tientallen jaren achter geraakt. Wat valt er te zien op die meegenomen tv? Geen stroom, geen communicatie, geen dak boven hun hoofd, ik begrijp het niet.”

Antonio Gosilio middenin de ravage op Sint-Maarten.

Angst
Antonio Gosilio, eigenaar van Incredible Nutriton & More in Simpson Bay, is ook geschokt. “We moeten meer politie en militaire aanwezigheid hebben om de situatie te normaliseren. Er een avondklok maar toch zijn de mensen bang in hun huis in het donker. Na een week is de toestand dermate nijpend geworden dat sommige mensen ’s nachts de straat opgaan om te kijken of ze iets van hun spullen kunnen vinden.”

Neil Henderson, eigenaar van Henderson International, een grote verzekeringsmaatschappij, werkt onafgebroken om alle aanvragen te behandelen sinds orkaan Irma het eiland verwoestte. Hij schat de totale materiële schade voorzichtig op 2 à 3 miljard gulden.

Foto: Ajay Rawtan

Volgens Henderson is de eerste prioriteit het opruimen van de puinhopen en de wateren en lagunes in het bijzonder, om problemen met hygiëne te voorkomen. Hij raadt cliënten van verzekeringsmaatschappijen aan foto’s van hun eigendom te nemen vóór ze opruimen, om onenigheid over hun bezittingen te voorkomen.

Premies
Henderson zegt dat de economie van Sint-Maarten en de werkgelegenheid al een tijd onder druk stonden. Hij is bang dat veel mensen hun premie niet konden betalen en daarom niet verzekerd zijn “Het verlies van onverzekerde zaken zal een groot probleem worden, want de meeste huizen zijn onbewoonbaar geworden. Dit zal de sociale rust verergeren”, vreest hij.

Orkaan Irma ook een ramp voor huisdieren

14 september 2017 - 12:42pm

PHILIPSBURG – Veel huisdieren hebben orkaan Irma op Sint-Maarten niet overleefd, maar er zijn ook honden die geluk hebben en met hun baasjes – of met dierenvrienden – geëvacueerd worden van het eiland.

De vier dierenbeschermingsorganisaties die het eiland rijk is, zijn er ondertussen in geslaagd om nagenoeg alle op hol geslagen honden en katten te vangen, maar voor veel huisdieren is orkaan Irma fataal gebleken. De stank van rottende kadavers van dode huisdieren, meestal onbereikbaar verborgen onder het puin, is op sommige plekken goed te ruiken.

Huisdieren hebben stress
“Ik heb mijn honden losgelaten voor de storm,” zegt Terrance Rey, “ze zoeken direct hun eigen veilige plekje en zijn na de orkaan gewoon weer teruggekomen. Maar je ziet nu, zelfs een week na de orkaan, dat honden die de ramp hebben overleefd nog steeds gestresst gedrag vertonen.

Honden en katten achtergelaten
Er zijn ook hopeloze verhalen van mensen die hun huisdieren moesten achterlaten omdat ze in allerijl moesten geëvacueerd worden. Lisa Davis – Burnett vertelt over haar buurvrouw, die met haar hoogbejaarde vader naar veiliger oorden kon vertrekken. Wanhopig verzocht ze Lisa zorg te dragen voor haar vier honden en vier katten die achter moesten blijven.

“Hoe moet ik dat in vredesnaam doen”, vraagt Lisa zich af. “Ik woon voorlopig met mijn eigen hond en drie pleeghonden op mijn kantoor, ik heb amper vervoer en grote moeite om mezelf en mijn eigen hond eten en drinken te geven.” Ze zucht en slaat de armen in de lucht.


Door Jean Mentens

Een Sint-Maartense stel mocht hun teckels veilig en wel aan boord nemen op een evacuatievlucht van de Kustwacht. Foto: Jean Mentens

Hondenevacuatie uit dierenliefde
Andere honden hebben veel geluk. Een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht evacueert nu Spaanse onderdanen. Een jonge meid uit Madrid neemt twee vliegtuigbenchen mee met daarin vier honden. “Het zijn hondjes van hier die verloren zijn gelopen. Nou hoop ik maar dat ze aan boord mogen”, zegt ze, “we vliegen eerst naar Santo Domingo en daarna naar Spanje.” Ze doet deze hondenevacuatie uit dierenliefde, op eigen initiatief.

Europees Parlement: ‘maak geld vrij voor wederopbouw Sint-Maarten’

13 september 2017 - 11:58am

BRUSSEL – De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat óók het Nederlandse deel van het eiland Sint-Maarten in aanmerking moet komen voor financiële steun vanuit de Europese Unie (EU). 

“Ik vind dat we deze burgers, die stemmen bij de Europese verkiezingen en die dezelfde verwoesting hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen”, zegt parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Hij gaat namens het parlement een brief sturen naar de Europese president Jean-Claude Juncker, die volgens hem met een oplossing moet komen.

Wel geld voor Franse deel
Het Franse deel, Saint-Martin, is via Frankrijk deel van de EU en komt daarom direct in aanmerking voor geld uit het Europees Noodfonds. Voor het Nederlandse deel geldt een andere staatkundige situatie doordat het een autonoom land is in het Nederlands Koninkrijk. Maar het verschil in staatkundige verhouding is volgens Tajani nu niet belangrijk.

“Als gevolg van deze staatkundige status kan het Nederlandse deel van Sint-Maarten geen directe hulp van de Europese Unie ontvangen”, legt de parlementsvoorzitter uit. Dat is onterecht volgens Tajani, want er is volgens hem wel degelijk sprake van een indirecte verbinding met het Nederlands Koninkrijk.

Geld hard nodig
Het geld uit de EU kan op Sint-Maarten gebruikt worden voor onder andere infrastructuur. Negentig procent van alle huizen en gebouwen op Sint-Maarten is beschadigd, blijkt uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO. Een derde van de huizen is compleet verwoest.

Debat
Vanavond debatteert het Europees Parlement over de nasleep van orkaan Irma. De gevolmachtigd minister van Aruba, Juan-David Yrausquin, is daar ook bij uit solidariteit.

Onderweg naar Straatsburg om het debat EU(-natuurrampen)fonds(en) tbv Sint Maarten te volgen en te ondersteunen. #irma

— Juan-David Yrausquin (@juanyrausquin) September 13, 2017

Nederland
EU-parlementariërs van het CDA, de VVD en PvdA hebben maandag de Europese Commissie ook opgeroepen om meer flexibiliteit te tonen in de geldkwestie voor Sint-Maarten. Ook de Nederlandse regering deelt die opvatting.

Voorzitter @EP_President stuurt brief naar @JunckerEU voor steun St. Maarten & St. Martin. Gaat Europa eindelijk om? #weblijvenknokken pic.twitter.com/hffXEMyxoY

— Agnes Jongerius (@a_jongerius) September 13, 2017

‘Richt hulp op Sint-Maarten, want Sint-Eustatius is daar afhankelijk van’

13 september 2017 - 11:50am

ORANJESTAD – Orkaan Irma, de grootste storm die ooit in de Atlantische Oceaan werd gemeten, is vorige week met een verwoestende kracht langs de Bovenwindse eilanden gepasseerd. De storm liet een pad van vernieling achter. Sint-Eustatius is ook getroffen door orkaan Irma. Veel lokale bedrijven hebben schade en ondernemers weten niet wanneer ze weer hun deuren weer kunnen openen.

Sybolt ten Hoopen is de eigenaar van het hotel ‘The Old Gin House’ op Sint-Eustatius, en maakt zich voor al zorgen over Sint-Maarten. “Sint-Eustatius is erg afhankelijk van Sint-Maarten. Richt alle hulp daarom op Sint-Maarten.”


Door Deya Mensche

“Hoewel we ook schade hebben opgelopen, is het niets in vergelijking met onze buren Sint-Maarten. In die zin hadden we geluk gehad”, zegt Ten Hoopen. Hij hoopt dat de luchthaven van Sint-Maarten snel weer gebruikt kan worden voor burgerluchtvaart en er weer toeristen naar de Bovenwinden kunnen komen.

Bezoek koning
Afgelopen maandag en dinsdag bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Het hotel van Ten Hoopen heeft de koning en minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk ontvangen voor een lunch. “De koning verzekerde de Statianen van hulp en drukte op het hart dat ze niet ontmoedigd moeten raken. Ik ken de mensen hier en ik weet dat ze het heel erg waarderen.”

NTR Caribisch Netwerk doet mee aan ‘Nederland helpt Sint-Maarten’

13 september 2017 - 4:10am

HILVERSUM – NTR Caribisch Netwerk van de Nederlandse publieke omroep, doet vrijdag ook mee aan de nationale actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ op NPO 1.

De nationale Nederlandse televisiezender NPO 1 staat de hele vrijdag in het teken van inzamelingsacties voor Giro 5125 ten behoeve van de orkaanslachtoffers op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De hele dag zijn er korte updates, waarin te zien is hoe burgers in Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk de getroffen eilanden helpen.

Enorme verwoestingen
Vorige week werden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius getroffen door de verwoestende orkaan Irma. 91 procent van de huizen op Sint-Maarten raakten daardoor beschadigd of onbewoonbaar. Ook grote delen van Saba en Sint-Eustatius zijn verwoest, meldt het Rode Kruis en TNO. Op Sint-Maarten is de jacht op water volop gaande.

Benefietuitzending
Samen met de NOS verzorgt NTR Caribisch Netwerk interviews en reportages over de situatie op de getroffen eilanden en de hulpacties in het hele Nederlandse koninkrijk. Deze bijdragen zijn de hele vrijdag te zien tijdens de speciale benefiet-uitzending op NPO 1

Meedoen kan!
Indien u bij wil dragen aan de uitzending met een verhaal, een video of een hulpactie ten behoeve van Giro 5125 dan hoort de redactie graag van u via caribischnetwerk@ntr.nl. Ook als u bij de uitzending wil zijn.

De uitzending ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ vindt vrijdag live plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Aan het eind van de avond wordt de totale opbrengst bekend gemaakt.

Puinruimen en 2,5 miljard dollar vinden voor herstel Sint-Maarten

12 september 2017 - 9:43pm

PHILIPSBURG – De grote nood helpen lenigen, thuis de schade opmeten en de rommel opruimen, dat is waar mensen nu mee bezig zijn. De kleinere straten liggen nog vol wrakstukken maar de doorgaande wegen zijn nagenoeg opgeruimd, dat helpt.


Door Jean Mentens

Maar we zijn er nog lang niet: Alberto ‘Chos’ Romero, de directeur van de Central Bank van Curaçao en Sint-Maarten heeft vanmiddag op het door Irma geteisterde eiland een voorlopige raming ontvangen van wat het herstel van de schade gaat kosten. Dat komt neer op 2,5 miljard dollar.

Verzekering
Corinne Dijkhoffz prijst zich gelukkig dat het dak van haar huis is blijven vastzitten, want na inspectie met drones is komen vast te staan dat 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten geen dak meer heeft of ernstige schade aan het dak heeft opgelopen. Ze rekent er op dat de verzekering snel uitbetaalt. “Maar laat ons maar eerst zorgen dat het eiland weer functioneert”, zegt ze, “onze persoonlijke sores komt later wel in orde.”


Door Jean Mentens

Sint-Maarten: wat met de kinderen?

12 september 2017 - 3:21pm

PHILIPSBURG – Eveline Henriquez worstelt met een groot moreel dilemma: moet ze haar kinderen nu laten evacueren of niet? “De oudste is groot genoeg om hem te laten vertrekken naar familie in Nederland,” zegt ze, “maar de jongste niet en ik wil ze ook niet van elkaar scheiden.”

Eveline is manager van een voedingsgroothandel en weet als geen ander dat normaal eten nog niet zo snel op tafel zal staan. Ze zou, als het dan toch moet, liever willen dat de kinderen terechtkonden op Curaçao of een ander eiland nabij, “want als ze vertrekken is het voor langere tijd en dan is Nederland ook direct zo ver weg.”

Kwellende vraag
De vraag wat het beste is voor minderjarige kinderen kwelt ouders en het antwoord is dringend gewenst want het  – onbevestigde – bericht gaat de ronde dat het Rode Kruis aanbiedt een dezer dagen kinderen naar Nederland te evacueren.

Richard Gibson jr., zoon van de minister van Financiën, weet ook niet wat hij moet doen. “Ik snap wel dat ouders de situatie nu erg gevaarlijk vinden en dadelijk hun aandacht eerst willen geven aan het herstellen van de aangerichte schade. De kinderen lopen dan misschien alleen maar in de weg.”

Het is inderdaad zo gevaarlijk dat echt iedereen die kleinere kinderen heeft met ze rondrijdt op de achterbank en zeker niet thuis laat.

Scholen dicht
De scholen zijn allemaal dicht, ze zijn vaak behoorlijk beschadigd en de schoolbesturen vergaderen vandaag pas voor het eerst om de situatie in te schatten.

“Kunnen opa en oma wel twee kinderen aan?” vraagt Richard zich af. Hij zou ze eigenlijk toch het liefst van al op het eiland houden.

Rector Francio Guadeloupe

Wie geen moeite had met de beslissing zijn kinderen al direct van het eiland af te sturen is Francio Guadeloupe, de rector van de ‘University of St. Martin’. Zijn huis is helemaal weggeblazen door orkaan Irma en hij rijdt rond in een auto zonder ruiten. “Ik slaap dan weer hier bij vrienden, dan weer daar, ik weet het nooit op voorhand; dat kan niet met kinderen”, zegt hij. Het gebouw van de universiteit heeft hij opengesteld als shelter en hij zorgt voor de aanvoer van noodhulp en water.

Defensie: situatie op Sint-Maarten iets verbeterd

12 september 2017 - 12:49pm

DEN HAAG – De situatie op Sint-Maarten is iets veiliger geworden voor burgers. Dat zegt generaal-majoor Richard Oppelaar van Defensie tijdens een persconferentie dinsdag in Den Haag. 


Generaal-majoor Richard Oppelaar

Zeshonderd militairen
Er zijn vanaf dinsdag in totaal ongeveer zeshonderd militairen op Sint-Maarten. Zij helpen het lokale gezag met het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De afgelopen dagen zijn er meldingen gemaakt van plunderingen. Volgens Defensie zijn er arrestaties verricht, maar hoeveel kon generaal-majoor Oppelaar dinsdag niet zeggen. Oppelaar kon ook nog geen indicatie geven over hoe lang Defensie verwacht op het eiland zullen blijven.

Op sociale media klinkt kritiek op de hulpverlening vanuit Nederland. De generaal-majoor zegt daar begrip voor te hebben en verzekert dat Defensie haar best doet. “We begrijpen de frustratie, maar er wordt alles aan gedaan.”

Een derde huizen verwoest
91 procent van de huizen op Sint-Maarten is beschadigd door orkaan Irma. Uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO blijkt bovendien dat een derde van de huizen op het eiland totaal is verwoest.

Wederopbouw

Dinsdag is een delegatie van Rijksambtenaren op Sint-Maarten aangekomen om te beginnen met het plan voor de wederopbouw van het eiland. Het team van experts van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal dat in samenwerking met lokale experts doen, verzekert oud-commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens. Hij is namens Nederland belast met de wederopbouw van Sint-Maarten en de twee Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius.

750 mensen geëvacueerd
Inmiddels zijn er 750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd, aldus generaal-majoor Oppelaar. In de komende dagen zullen meer evacuatie plaatsvinden, met name via een luchtbrug tussen Sint-Maarten en Curaçao.

My brother's wife and sons were evacuated today! We're so happy! My brother stays behind to coördinate repairs in the Port of St.Maarten. pic.twitter.com/2QytS0ZVec

— John van Kooten (@JvKRDm) September 12, 2017

Tweede Kamer staat stil bij slachtoffers Irma

12 september 2017 - 10:18am

DEN HAAG – De Tweede Kamer stond dinsdagmiddag een moment stil bij de verwoesting die orkaan Irma afgelopen week heeft aangericht op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba.

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib

Dat gebeurde in de plenaire zaal, waar minister-president Mark Rutte en de gevolmachtigde minister van Sint-Maarten, Henrietta Doran-York ook aanwezig waren.

Tweede Kamer-voorzitter, Khadija Arib, hield een toespraak waarin zij namens de Kamer ‘intens medeleven’ betuigde aan de eilanden. “Hoewel zevenduizend kilometer aan water en land ons van elkaar scheidt, voelen wij ons nauw verbonden met het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Het zal tijd en kracht kosten, maar wij hopen dat Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zich herpakken na dit extreme natuurgeweld. Wij wensen hen in de komende dagen en maanden veel sterkte toe bij het herstel en de wederopbouw.”

Na de Tweede Kamer-voorzitter sprak ook premier Rutte en hielden de Kamerleden, medewerkers en het aanwezig publiek een moment van stilte. Demissionair premier Mark Rutte