kop

WIN $1000 VOOR BESTE ONDERNEMERSPLAN

Om ondernemerschap op de eilanden te stimuleren stelt Fundashon Bon Kousa een bedrag van $ 1000,- ter beschikking voor het beste ondernemersplan dat jongeren tot 24 jaar maken. Voorwaarde is dat jongeren via de website http://www.baas-gezocht.nl een interactieve online-ondernemers-test doen en een oorspronkelijk ondernemers plan schrijven aan de hand van de informatie en stappenplan op de website.

Jongeren tussen de 14 en 24 jaar wonend op Bonaire, St Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St-Maarten kunnen aan deze wedstrijd deelnemen. Hen wordt gevraagd om een oorspronkelijk ondernemersplan te schrijven (in Nederlands, Engels of Papiamento) en dat vóór 15 oktober 2015 in te dienen.

De winnaar ontvangt $500,- startkapitaal en krijgt de beschikking over een microkrediet van nog eens $ 500,- Het geld mag alleen worden gebruikt om het ondernemersplan echt uit te voeren. Bon Kousa zal de winnaar daarbij begeleiden.

 

Doe de Online ondernemerstest "baas-gezocht"

Steeds meer jongeren denken erover tijdens of na hun schooltijd voor zichzelf te beginnen. Maar hoe dat moet en of ze ervoor geschikt zijn, is vaak nog onduidelijk. Met de online ondernemerstest "baas-gezocht' kunnen jongeren zelf ontdekken of ze geschikt zijn om ondernemer te worden. Tijdens het 40 minuten durende interactieve audiovisuele programma maken jongeren kennis met 6 ondernemers. Die geven een realistisch beeld van alles wat bij ondernemen komt kijken.

Aan de hand van hun vragen ontdekken jongeren zelf of ze de juiste motivatie hebben, welke kwaliteiten ze bezitten en hoe het met hun ondernemerskennis staat. Na het doen van de test ontvangen deelnemers een resultcode, waarmee zij hun persoonlijk antwoorden kunnen bekijken en aan de hand van de gegeven antwoorden een persoonlijk en individueel advies krijgen.

De praktische kant komt ook aan bod. Het schrijven van je eigen ondernemingsplan, de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, het verwerven van startkapitaal...

Je krijgt overal informatie over. Helder en begrijpelijk.

Waar komt dit programma vandaan?

Dit interactieve programma werd in 2011 in Nederland ontwikkeld voor het (inmiddels helaas opgeheven) Geldmuseum in Utrecht, samen met het bedrijfsleven, banken en overheid. In Nederland maakten een kleine 10.000 jongeren (VMBO/HAVO/VWO) kennis met dit programma. Bij de sluiting van het museum heeft Fundashon Bon Kousa het programma gekocht om het ondernemerschap onder alle jongeren op de voormalige Antillen te stimuleren.

De test en alle informatie is helaas alleen beschikbaar in het Nederlands. Iedereen die de moeite neemt om de test te doen, begrijpt dat de inhoud niet 'even' te vertalen valt.

Bon Kousa heeft het programma integraal overgenomen en kan ook niets aan de inhoud van het programma toevoegen of actualiseren. Zo staat de naam van het Geldmuseum en de data dat het in Nederland te zien was, nog op de website vermeld. Dat maakt echter voor de inhoud en werking van het programma geen verschil. Het programma is ontwikkeld voor jongeren. Aan de stijl en vormgeving is dat duidelijk te zien.

 

Hoe werkt de ondernemersplan wedstrijd?

Als jij wil meedoen om het bedrag van $500,- startkapitaal plus $500 microkrediet voor het beste ondernemersplan binnen te halen doe dan het volgende:

1. Ga naar http://www.Baas-Gezocht.nl en doe de online -ondernemers test

2. Vul aan het eind van de test jouw email adres is.

3. Je ontvangt een email met jouw resultaat-code.

4. Ga naar http://bonkousa.org/baasgezocht/result.html en log in met jouw resultaat-code.

5. Ga naar "voor scholen", download en doe de 6 praktijkopdrachten.

6. Maak gebruik van de andere links voor meer informatie

7. Heb je alle opdrachten gedaan, stuur dan voor 1 juni 2015 jouw definitieve ondernemers plan (samen met jouw resultaat-code) per email naar info@bonkousa.org 

8. je ontvangt van ons een bevestiging en voor 15 juni bericht of je gewonnen hebt.

Veel plezier!!

 

Past dit programma in de gewone lessen?

De praktijkopdrachten laten zich goed opnemen in klassikale lessen economie of maatschappij. Wellicht dat leerlingen aan de hand van dit beschikbaar gestelde materiaal hun docenten betrekken bij deze wedstrijd. Voor die docenten zetten we de feiten en voordelen van 'Baas gezocht' nog even op een rij:

  • ‘Baas gezocht’ sluit goed aan op de sector economie van het VMBO en het profiel Economie en Maatschappij van het Havo en Vwo.
  • ‘Baas gezocht’ past in de kwalificatiedossiers waar ondernemerschap een kerntaak is.
  • ‘Baas gezocht’ dekt de volgende competenties: analyseren en onderzoeken, ondernemend handelen, richten op de klant, rapporteren en presenteren.
  • ‘Baas gezocht’ raakt vooral de soft skills en laat de deelnemers onderzoeken en analyseren of zij ondernemer willen en kunnen zijn. Het biedt hen een oriëntatiemiddel voor ondernemerschap.
  • ‘Baas gezocht’ is inzetbaar binnen de kerntaak 1 ‘Leren’ van het traject Leren, loopbaan en burgerschap.
  • ‘Baas gezocht’ raakt de kerntaak ondernemerschap en biedt diverse werkprocessen aan die hierbinnen vallen (oriënteren op ondernemerschap, leren over basisfeiten van ondernemerschap en opstellen van een ondernemersplan).
  • ‘Baas gezocht’ past uitstekend binnen het traject van Jong Ondernemen, vooral in de eerste fase van het starten van een studentbedrijf.