kop

Tal van nieuwe beroepsopleidingen op Bonaire

Bonaire wordt steeds aantrekkelijker voor studenten. De keuzemogelijk­heid in erkend beroepsonderwijs is aanzienlijk gegroeid. In april heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkenning verleend aan twaalf opleidingen bij de Scholengemeenschap Bonaire (SGB).

Op aanvraag van de school heeft de Raad Onderwijs en Ar­beidsmarkt (ROA CN) advies uitgebracht aan de minister van Onderwijs aangaande de ar­beidsmarkt relevantie van diver­se studierichtingen. Dit advies luidde positief voor het starten van de volgende opleidingen:

  • Leisure & hospitality, niveaus 2, 3, 4;
  • Eerste monteur (vliegtuigon­derhoud), niveau 3;
  • Technicus avionica (vliegtui­gonderhoud), niveau 4;
  • Technicus mechanica (vliegtui­gonderhoud), niveau 4;
  • Timmerman, niveau 2;
  • Allround timmerman bouw­en werkplaats, niveau 3;
  • Kaderfunctionaris uitvoeringbouw en infra, niveau 4;
  • Buurt, onderwijs en sport medewerker, (sport en bewe­ging) niveau 4;
  • Trainer/coach, (sport en bewe­ging), niveau 4;
  • Assistent toezicht en veiligheid, niveau 1.

Inhoudelijk zijn de bovenge­noemde richtingen gebaseerd op competentiegericht onder­wijs. Arbeidsmarktonderzoek in samenwerking met de Rijks­dienst Caribisch Nederland (RCN) en het Openbaar Li­chaam Bonaire (OLB) schept de verwachting dat er voldoende werkgelegenheid zal zijn voor afstudeerders. Tijdens acht branchemeetings en in gesprek­ken met stakeholders, werkge­vers en onderwijzers hebben be­trokkenen een bijdrage geleverd aan het erkenningsadvies. Jaar­lijks kunnen scholen binnen Ca­ribisch Nederland aanvragen voor erkenning indienen via ROA CN. De Raad onderzoekt per opleiding of deze voldoet aan doelmatigheidscriteria, waaron­der voldoende arbeidsvraag binnen de betreffende sector, aansluiting met de lokale en re­gionale arbeidsmarkt, uitvoer­baarheid en dekking conform Nederlandse kwalificatie dossiers. De stichting Samenwer­king Beroepsonderwijs Bedrijfs­leven levert daarbij tevens advies over de inhoudelijke dekking van opleidingsplannen van de school. ROA CN is een stichting die in 2012 is opgericht en die ervoor moet zorgdragen dat het beroepsonderwijs en het be­drijfsleven in Caribisch Neder­land goed op elkaar aansluiten. De ROA Caribisch Nederland heeft haar hoofdkantoor op Bo­naire maar is ook actief op Saba en Sint Eustatius. Studenten die beroepsopleidingen volgen moeten op een bepaald moment stage gaan lopen bij erkende leerbedrijven. Het erkennen van deze leerbedrijven is een van de taken van ROA CN.

Bron: Antilliaans Dagblad 19-08-2014